İçinde Bulunduğumuz Yılda Bakır Fiyatları Beklenenden Düşük Seyretmekte, Ancak Büyük Bir Artış Beklentisi Var

23 Eylül 2022

Piyasa araştırmaları ajansı olarak çalışan Fitch Solutions Country Risk&Industry Research, içinde bulunduğumuz yıl için bakır fiyat öngörüsünü daha önce öngördüğü ton başına 9.470 ABD Doları’ndan aşağı yönlü revize ederek ton başına yaklaşık 8.800 ABD Doları’na çekti.

Ajans, yavaşlayan küresel büyüme ışığında ana metal olan bakıra istemin yanı sıra bakıra yönelik yatırımcı duyarlılığının da zayıfladığını belirtti.

Rekabetçi sunum ile istem etkenleri bu yıl önemli bir oynaklığa neden oldu. Rusya-Ukrayna krizinin başlamasından sonra sunum kesintilerine ilişkin endişeler nedeniyle bakır fiyatları 4 Mart'ta (2022) tüm zamanların en yüksek düzeyi olan ton başına 10.674 ABD Doları’na yükseldikten sonra, küresel makroekonomik tablo kötüleştikçe ve özellikle Çin’in gelecekteki bakır istemi olmak üzere bununla ilgili endişeler arttıkça Nisan ayı (2022) sonlarında keskin bir biçimde düşmeye başladı.
ABD Doları’nın daha güçlü duruma gelmesi de, ABD Doları üzerinden işlem gören bakır emtia istemini ayrıca sınırladı.

Ne var ki, bakırın sunumu konusunda Latin Amerika'da süregelen sorunlar, bakır fiyatlarının daha fazla düşmesini önleyecek ve bu nedenle tarihsel standartlara göre fiyatlar yüksek kalmaya devam edecek.

Fitch Solutions, içinde bulunduğumuz yılın son çeyreğinde bakır fiyatının ton başına ortalama 7.500 ABD Doları’ndan düşük olmayacağına, gelecek yılda ise ton başına ortalama 8.400 ABD Doları’na yükseleceğine inanmakta. Ajans daha önce, gelecek yıldaki bakır fiyatının ton başına ortalama 9.580 ABD Doları olacağı beklentisindeydi.

Bu yıl bakır piyasası bakır fazlalığı yaşamaya hazır olsa da, yeşil enerjiye geçişle ilgili bakır tüketimi artışı nedeniyle piyasa gelecek yıl büyük olasılıkla yeniden açığa düşecek.

Bu arada Fitch Solutions, küresel enflasyondaki yüksek düzeylerin, güçlü ABD Doları’nın, ayrıca zayıflayan endüstriyel çalışmaların bu yıl bakır istemi ile bakır fiyatlarını etkilemeye devam edeceğini dile getiriyor.
Ajans ayrıca 2026 yılına kadar bakır sunumundaki iyileşmelerin, yeşil bir ekonomiye küresel geçişten kaynaklanan istem büyümesinin bakır piyasasını daha fazla açığa itecek olması, dolayısıyla da on yılın sonuna doğru fiyatların yükselmesine neden olacak olması nedeniyle geride kalacağını öngörmekte.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü