İçinde Bulunduğumuz Yıldan 2027 Yılına Kadar Petrol Fiyatlarının Ortalama 90 ABD Doları Olması Bekleniyor

16 Ocak 2023

Enerji piyasası uzmanları tarafından sekizincisi yapılan yıllık incelemeye göre Brent petrol fiyatlarının önümüzdeki beş yıl boyunca varil başına 90 ABD doları dolayında kalması bekleniyor.

Öngörüler, Rusya-Ukrayna krizinden önce yapılan 2022 yılı incelemesi sırasındaki öngörülerin çoğunlukla varil başına 4-10 ABD Doları üzerinde olup Korona virüsü küresel salgını öncesi yapılmış olan 2020 yılı incelemesine göre ise yaklaşık 20 ABD Doları yükselmiş durumda.

İçinde bulunduğumuz yılın incelemesinde fiyatların, Rusya-Ukrayna krizinde ABD ile Avrupa Birliği'nin Rusya’ya tepki olarak uyguladığı yaptırımların ardından yükseldiği geçen yılda gerçekleşmiş olan 99 ABD Doları’na göre ortalama 87 ABD Doları olacağı öngörülüyor.

İçinde bulunduğumuz yıl için öngörülerde katılımcıların yarısı ortalama petrol fiyatının 80’le 95 ABD Doları arasında olmasını öngörürken %90’dan fazlası ise ortalamanın 70’le 105 ABD Doları arasında olmasını bekliyor. Fiyatların gelecek yıldan 2027 yılına kadar ortalama 90 ABD Doları dolayında devam etmesi öngörülürken dönemin ilerleyen zamanlarında ise öngörülerde hafif bir düşüş olması bekleniyor.

Fiyat öngörüleri, inceleme sırasında vadeli işlem bandının işlem gördüğü varil başına 15 ile 20 ABD Doları’nın üzerinde ki bu durum geçen yılın incelemesinde ortaya çıkana benzer bir prim, ancak küresel Korona salgınından önce yaklaşık 10 ABD Doları kadar olan primden daha yüksek.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü