İlk Fransız Yüzer Rüzgâr Santralinin Şebekeye Bağlanması Biçimlenmeye Başlıyor

09 Mart 2023

Fransa’nın enerji iletim düzeni işletmecisi RTE (Réseau de Transport d'Electricité), ülkenin ilk yüzer açık deniz rüzgâr çiftliğini ulusal elektrik şebekesine bağlamak üzere çalışmaya başladı.

Akdeniz'deki Eoliennes Flottantes du Golfe du Lion (EFGL) adlı rüzgâr çiftliğini Fransız ulusal elektrik şebekesine bağlayacak iletim kablosunun döşenmesine başlandı.

RTE, sosyal medya yoluyla yaptığı açıklamada, "Ekiplerimiz tarafından başlatılan bu çalışma, gerek su altından gerek yer altından olmak üzere yaklaşık 20 km uzunluğunda 63.000 voltluk bir hat oluşturmayı hedefliyor." bilgisini iletti.

30 megavat gücündeki EFGL pilot projesi, Principle Power firmasının üretimi WindFloat adı verilen yarı batabilir durumdaki yüzer platformlar üzerine oturtulmuş üç adet 10 megavat gücünde rüzgâr türbininin kurulması ile işletilmesini içermekte.

Yüzer rüzgâr santrali, Leucate, Aude, Le Barcarès yerleşimleri ile Doğu Pirene dağlarının 16 km açığında bulunuyor.

Kurulumu gerçekleştirenler, bugüne kadar yüzer platform üzerine kurulabilecek en güçlü türbinler durumundaki üç adet türbinin kıyıdaki 50.000’in üzerinde yerleşik kişinin yıllık elektrik gereksinimini karşılayacağını dile getirdiler.

İçinde bulunduğumuz yılın sonunda devreye alınması planlanan rüzgâr çiftliği 20 yıl süreyle elektrik üretecek.

EFGL, Ocean Winds firması ile Banque des Territoires bankacılık işletmesinin ortaklığıyla oluşturulmuş bir firma birliğidir.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü