İngiltere’de Haziran Ayı PMI Endeksinde Yükseliş Kaydedildi

01 Temmuz 2020

IHS Markit tarafından yapılan Haziran Ayı İngiltere Satın Alma Yöneticileri Endeksi’ne (PMI) ilişkin sonuçlar 1 Temmuz 2020 tarihinde açıklandı. Açıklanan verilerde, geçtiğimiz Nisan ve Mayıs aylarında virüs salgını nedeniyle tarihi rekor seviyelere gerileyen imalat sektörü endeksinin Haziran ayında bir miktar üretim artışı ile birlikte tekrar toparlandığı belirtildi.

Mayıs ayında 40.7 olarak ölçülen PMI endeksi, revize edilmemiş ön ölçüm verilerine göre 50.1 puana yükseldi. Böylece PMI endeksi Şubat ayından bu yana ilk kez daralma ile büyümeyi birbirinden ayıran 50 medyan puanın üzerine çıkmış oldu.

Araştırma raporunu hazırlayan IHS Markit Direktörlerinden Rob Dobson yaptığı açıklamada, Haziran ayında karantina kısıtlamaların gevşemesi ile birlikte personelin iş başı yaparak fabrikaların tekrar çalışmaya başladığını ve buna bağlı olarak da hem üretimde bir yükselme olduğunu, hem de piyasadaki iç talepte bir düzelme kaydedildiğini belirtti. Dobson karantina kısıtlamalarının 4 Temmuzdan itibaren bir miktar daha gevşetilmesi planının hayata geçmesi halinde bu rakamların önümüzdeki aylarda daha da düzelmesini umduklarını ifade etti.

Öte yandan bu araştırmanın tüm iş kollarındaki üretimlerde meydana gelen aylık değişimlerin büyüklüklerini yansıtmak üzere tasarlandığı belirtildi ve endeksin 50 puanın üzerine çıkmış olmasının imalat sektöründeki üretim miktarının normal seviyelere döndüğü anlamına gelmediğine dikkat çekildi.

İngiltere Merkez Bankası tarafından yapılan bir açıklamada ise, 2020 yılının ilk altı ayı itibarıyla İngiltere ekonomisinde %20 daralma gerçekleştiği belirtildi. Bu gerçekleşme her ne kadar daha önceki tahminlerin altında kalmış olsa da, yine de son 300 yılın en sert ekonomik daralmalarından birisi olarak tarihe geçmiş bulunuyor.

Ancak bütün bunlara rağmen, araştırmada piyasa iyimserliği konusunda bir yükselme kaydedildiği ve Haziran ayında piyasa moralinin son 21 ayın en yüksek seviyesinde olduğu açıklandı.
 
Kaynak: Reuters sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü