İngiltere’de İmalat Sektörü Firmalarının Yakın Vadeli Beklentileri Kötümserleşiyor

21 Eylül 2022

 İngiltere Sanayi Konfederasyonu tarafından 21 Eylül Çarşamba günü yayınlanan verilere göre, imalat sektörü firmalarının önümüzdeki üç ay boyunca üretimde çok büyük bir düşüş beklentisi içinde oldukları gözlemlendi.

Açıklanan verilere göre, araştırmaya katılan sektör firmalarının büyük çoğunluğunun önümüzdeki dönemde üretimin azalacağını düşündükleri ve üretim beklenti dengesinin - %17’ye kadar gerilediği görüldü. Bu rakamın 2021 yılının Ocak ayından beri kaydedilen en düşük değer olduğu bildirildi.

24 Ağustos ile 14 Eylül tarihleri arasında yapılan bu araştırmada, fabrikaların sipariş defterlerinin ise beklenenden daha olumlu olduğu ve siparişler dengesinin Ağustos ayında - %7 iken, son araştırmada - %2’ye kadar yükseldiği belirtildi. Son dönemde hükümetçe sektörlere bir destek olarak açıklanan enerji tavan fiyatlarının sipariş defterlerine olumlu yansıdığı düşünülüyor.

İngiltere Merkez Bankası geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, yılın son çeyreğinde resesyon beklentisinin yükseldiğini açıklamıştı. Fakat birçok ekonomist, bu görüşün aksine, hükümetin sanayi ve hane halkı enerji harcamalarına vereceği enerji desteği sayesinde ülke ekonomisinin resesyona girmeyeceği görüşünü savunmuşlardı.

Öte yandan araştırmaya katılan imalat sektörü firmalarının %59’u önümüzdeki üç aylık dönemde maliyet artışları nedeniyle ürün fiyatlarında yukarı doğru bir ayarlama yapmak zorunda kalacaklarını beyan ettiler.

İngiltere Merkez Bankasının yarın (22 Eylül 2022) yapılacak para kurulu toplantısında faiz oranlarını %1,75’ten 2,25’e yükseltmesi bekleniyor. İngiltere %10,1’lik yıllık enflasyonla son 40 yılın en yüksek hayat pahalılığını yaşıyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü