İngiltere’de Küçük Ve Orta Boy İşletmeler Borç Yükü Altında

19 Ekim 2020

19 Ekim 2020 Pazartesi günü açıklanan bir araştırmanın sonuçlarına göre İngiltere’de faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli imalat firmalarının yarısından fazlasının virüs salgınının yarattığı talep azlığı ve tedarik zincirlerinin bozulması gibi olumsuz etkiler nedeniyle borçlanma yoluna gittikleri öğrenildi.

İngiltere’deki KOBİ’lere danışmanlık hizmeti veren İmalat Sektörü Büyüme Programı (Manufacturing Growth Programme (MGP)) adlı kuruluşun yaptığı bu araştırmada, KOBİ’lerin %54’ünün bankalara borçlu oldukları ve bu borçların firmaların gelecekteki yatırım kabiliyetlerini zora sokabileceği açıklandı.

MGP’nin yaptığı araştırmada her on firmadan altısının siparişlerin azaldığını ve tedarik tarafında ise teslimat tarihlerinin uzamasından şikayet ettikleri öğrenildi.

İngiltere ekonomisi ikinci çeyrekte rekor bir gerileme kaydetti ve geçen hafta paylaşılan diğer verilere göre, Ağustos ayındaki sanayi üretiminin geçen senenin aynı dönemine kıyasla %9 daha geride olduğu belirtildi.

MGP Genel Müdürü Martin Coats yaptığı açıklamada, ekonomideki belirsizlikler göz önünde bulundurulduğunda, araştırmadan elde edilen sonuçların sektörün olumsuz şartlara dirençliliği konusunda soru işaretleri yarattığını belirtti.

Küresel sorunlar ve ulusal karantina tedbirleri nedeniyle siparişlerdeki azalmanın sürpriz olmadığını belirten Coats, ancak bazı firmaların yaşamakta olduğu üretim problemlerinin ve tedarik zincirlerinde meydana gelen bozulmaların fiyat, maliyet ve teslimat konularında yarattığı olumsuz etkilerin gözden kaçmakta olduğuna dikkat çekti.

Coats açıklamasının devamında, üretimde sürdürülebilir bir iyileşme sağlanabilmesi için hükümetin tedarik zincirlerinin desteklenmesini hedefleyen nokta atışı tedbirleri acilen planlaması gerektiğini söyledi.

İngiltere’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin hükümetin kovid 19 yardım programları kapsamında bugüne değin 65 milyar dolardan fazla devlet destekli kredi kullanmış oldukları açıkandı.

MGP’nin araştırmasının Ağustos ve Eylül aylarında yapıldığı ve 289 adet küçük ve orta boy işletmeyi kapsadığı belirtiliyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü