İngiltere’de Sıfır Kilometre Araç Satışları Kasım Ayında Gösterdi Fakat Tedarik Kesintileri Üretimi Olumsuz Etkilemeye Devam Ediyor

06 Aralık 2021

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 6 Aralık Pazartesi günü açıklanan verilere göre, sıfır kilometre araç satışları Kasım ayında yıllık bazda %1,7 oranında artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl Kasım ayına kıyasla yaşanan bu artışa rağmen, mevcut satış rakamlarının salgın öncesi dönemin %33 gerisinde kalması dikkat çekti.

SMMT’nin açıkladığı verilere göre, Ekim ayında 113.781adet olan yeni araç satışları, Kasım ayında 115.706 adede yükseldi fakat son beş yılın satış ortalamasının %31 altında kaldı.

Yılbaşından Aralık ayına kadar satılan toplam yeni araç sayısının 1,54 milyon adet olduğu belirtilerek, bu rakamın 2020 yılında 1,50 milyon olduğu hatırlatıldı.

Birlik Başkanı Mike Hawes, Kasım ayı verilerinin ortaya koyduğu bu olumlu görüntünün otomotiv piyasasındaki mevcut kırılganlıkları gözlerden sakladığını belirtti. Piyasa talebinin özellikle yeni model elektrikli araçlar için oldukça güçlü olduğunu söyleyen Hawes, yonga tedarik darboğazının şu an otomotiv üretiminin önündeki en büyük engel olmaya devam ettiğini belirterek, bu sorunun önümüzdeki yıl da devam edeceğini sözlerine ekledi.

SMMT tarafından açıklanan diğer verilere göre, tamamen batarya ile çalışan elektrikli araçların pazar payı %19’a ulaşarak geçtiğimiz yıla kıyasla iki kat artış gösterdi. Öte yandan plug-in hibrit tabir edilen ve bataryanın yanı sıra yedek benzin deposu bulunan araçların pazar payının da %9 olduğu bildirildi.

SMMT yönetiminden hükümete yapılan çağrıda, elektrik şarj istasyonlarının altyapı çalışmalarının hızlandırılması talep edildi ve şu anda İngiltere’de 52 elektrikli araca sadece bir adet kamusal şarj istasyonu düştüğü hatırlatılarak, mevcut kapasitenin yetersiz olduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü