İngiltere’de Temmuz Ayında Otomobil Satışları %11.3 Oranında Arttı

05 Ağustos 2020

İngiltere Motorlu Taşıt Üreticileri Birliği (SMMT) tarafından 5 Ağustos Çarşamba günü açıklanan verilerde yeni otomobil satışlarının Temmuz ayında bir önceki yıla kıyasla %11.3 oranında arttığı bildirildi. Yılbaşından bu yana otomobil satışlarında aylık bazda ilk kez artış kaydedildiği belirtilirken, otomobil bayilerinin de karantina sürecinden bu yana ilk defa bir ay süresince açık kaldığına dikkat çekildi.

Öte yandan, Mart ve Nisan aylarında %25’lik tarihi bir daralma yaşayan İngiltere ekonomisinde diğer bazı olumlu iyileşme işaretlerinin de gerçekleştiği bildirildi. Perakende sektöründe işsizlik oranları artmakla beraber, Temmuz ayında hem konut fiyatlarında hem de imalat sanayi üretiminde artışlar kaydedildiği açıklandı.

SMMT Başkanı Mike Hawes, basına yaptığı açıklamada, karantina sürecinde ertelenen ve baskı altında kalan müşteri talebinin otomobil bayilerinin açılması ile birlikte satın almaya dönüştüğünü ve Temmuz ayında toplam 174,887 adet araç satıldığını belirtti. Hawes, bu iyileşme eğiliminin kalıcı olup olmadığının netleşmesi için Eylül ayının sonuna kadar beklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

SMMT yöneticilerinin otomobil satışlarını daha fazla arttırabilmek adına devlet destekli hurda araç takası kampanyası için hükümet üyelerine lobi faaliyetinde bulundukları da öğrenildi.

İngiltere’de otomobil satışları geçtiğimiz Aralık ayından bu yana ilk kez artış gösteriyor. Bununla birlikte, otomobil talebinin yılbaşından bu yana %40’tan fazla azaldığı ve SMMT’nin yılsonu itibarıyla otomobil satışlarında %30 kayıp yaşanacağını tahmin ettiği ifade ediliyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü