İngiltere’de Yeni Binek Otomobil Satışları Eylül Ayında Rekor Seviyede Azaldı

05 Ekim 2021

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 5 Ekim Salı günü açıklanan verilere göre, yeni binek otomobil satışları Eylül ayında yıllık bazda %34 oranında azaldı. Bu verilerin son 23 yılın en düşük Eylül ayı gerçekleşmesi olduğu ve toplam satışların 215.312 adette kaldığı bildirildi.

SMMT tarafından yapılan açıklamada, otomotiv sektörünün tamamının şu anda yarı iletken yonga tedarik probleminin olumsuz etkileri altında olduğu ve üretim süreçlerinde sıkıntı yaşandığı belirtildi.

SMMT Başkanı Mike Hawes, basına verdiği demeçte, sektör açısından son derece olumsuz bir Eylül ayı geçirdiklerini ve pandemi şartlarının sektör üzerindeki baskısının halen devam ettiğini söyledi.

İngiltere’de nakliye şoförü sıkıntısından doğan lojistik sorunları nedeniyle geçtiğimiz ayın sonunda başlayan akaryakıt paniğinin ardından, elektrikli araç satışlarında patlama yaşandığı ve Eylül ayında satılan elektrikli araç sayısının 32.000 adedi geçtiği bildirildi.

Mike Hawes yaptığı açıklamanın devamında, elektrikli araçlara artarak devam eden bu ilginin mutlaka kamusal şarj istasyonlarının sayısının arttırılması yolu ile desteklenmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere’de araç trafik plakaları her yıl Mart ve Eylül aylarında güncelleniyor ve ait olduğu aracın yaşını da gösteriyor. Bu nedenle, motorlu araç müşterileri yeni araç satın almak için yıl içerisinde çoğunlukla bu ayları tercih ediyorlar ve en fazla yeni araç satışı bu iki ay içerisinde gerçekleşiyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü