İstem Endişelerinin Ağırlaşmasıyla Petrol Fiyatlarında Tepe Noktaları Aşağı Dönüyor, Haftalık Düşüşe Yöneliyor

17 Haziran 2022

Petrol fiyatları, içinde bulunduğumuz haftada yerküre çapında çok sayıda faiz artırımının ardından küresel ekonomik büyüme ile birlikte belirsizliğin piyasalar üzerinde baskı oluşturmasıyla Cuma günü (17/06/2022) çok az geriledi.

Brent petrol piyasası ham petrol vadeli işlemleri 83 sent ya da diğer deyişle %0,8 oranında gerileyerek varil başına 118,98 ABD Doları’na inerken West Texas Intermediate petrol piyasasında ham petrol vadeli işlemleri 80 sent ya da diğer deyişle %0,7 oranında düşüşle varil başına 116,79 ABD Doları’na indi.

Eğer kayıplar gün boyunca devam ederse Brent petrol piyasası vadeli işlemleri beş hafta içerisindeki ilk haftalık dip düşüşünü yaşarken, ABD ham petrolü vadeli işlemler piyasası sekiz hafta içerisindeki ilk düşüşünü görecek.

Avrupa genelinde merkez bankaları Perşembe günü (16/06/2022) faiz oranlarını yükseltti, bir bölüm yükseltmeler piyasaları şoke edecek düzeylerde olurken tasarrufları aşındıran, firma karlarını zora sokan yüksek enflasyonu dizginlemek için daha da yükselecek olan borçlanma maliyetlerine işaret etti.

Arjantin merkez bankası, Güney Amerika ülkesi Arjantin’de %60'ın üzerinde seyreden enflasyonla savaşım amacıyla Perşembe günü (16/06/2022) gösterge faiz oranını üç yıl içerisindeki en yüksek artışla yükseltti.

Sözkonusu adımlar, içinde bulunduğumuz haftada ABD'nin yaptığı, 1994 yılından bugüne en yüksek oran olan 75 baz puanlık faiz artırımının hemen ardından geldi.

Veriler, ABD Merkez Bankası karar vericilerinin, küresel salgının yoğun olduğu günlerden bu yana ekonomiye ne olacağı konusunda herhangi bir zamanda olduklarından daha az emin olduklarını gösterdi.

ABD hisse senedi endeksleri ise Perşembe günü (16/06/2022) durgunluk korkuları arttıkça geniş bir satış dalgasının etkisiyle keskin bir düşüşle kapandı.

Uluslararası Enerji Ajansı da ayrıca Çarşamba günü (15/06/2022), çok yüksek petrol fiyatları ile zayıflayan ekonomik öngörülerin gelecekteki istem görünümünü kararttığı konusunda uyardı.

ABD'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklamasının ardından yatırımcılar da sunum sıkıntısına odaklanmaya devam etti.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü.