İstemdeki Rüzgârlar Alüminyumun Fiyatını Beş Ayın En Düşük Düzeyine Çekiyor

11 Mayıs 2022

Alüminyumun fiyatı, yavaşlayan istem nedeniyle fonların daha düşük fiyat önermeleri sonucu Salı günü (10/05/2022) yaklaşık beş ayın en düşük düzeyine geriledi, ancak yüksek enerji maliyetleri nedeniyle Avrupa'da üretim kesintilerine ilişkin endişelerin ortaya çıkmasının alüminyum fiyatı üzerinde bir ölçüde destek oluşturması bekleniyor.

Alım satımcılar, yatırım fonlarının birkaç gündür satışta olduğunu, başlangıçta uzun dönemli varlıklarını azaltmak için sattıklarını, ayrıca son zamanlarda Çin'den gelen verilerin Çin üretim çalışmalarının gerilediğini göstermesiyle daha düşük alüminyum fiyatlarına oynamaya başladıklarını belirtiyorlar.

Londra Metaller Borsası'nda alüminyumun gösterge fiyatı, Greenwich saatine göre 09:32’de %1,5 oranında gerileyerek ton başına 2.715 ABD Doları’na indi. Sözkonusu fiyat, 21 Aralık'ta (2021) ton başına 2.697,5 ABD Doları olan fiyattan bu yana en düşüğü.

Citi (Citi, İngiltere’nin başkenti Londra’nın iş ve finans merkezi durumundaki bir semtidir. Ç.N.)  analizcisi Max Layton, "Çin’deki alüminyum istemi ile geri kalan küresel alüminyum isteminin bu kadar zayıf olma potansiyeli yakın dönemde dikkatli olunması gerektiğine işaret ediyor." yorumunda bulundu.

Diğer yandan Layton, önümüzdeki üç ay ya da oniki ay içerisinde Avrupa ile Rusya'da yaklaşık 1,5-2 milyon tonluk üretim kapasitesinin kapanma olasılığı ile karşı karşıya kalmasıyla alüminyum edinim risklerinin hala yüksek kalmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Bu olası rakam, içinde bulunduğumuz yıl için yaklaşık 70 milyon ton olarak öngörülen küresel alüminyum sunumunun yaklaşık %2'sine karşılık geliyor.

İstem: Çinli yetkililer, ülkelerindeki birçok kentte tam ya da bölümsel karantinaya yol açan rekor düzeydeki Korona vakalarının yayılmasını durdurmak için yarışırken bu arada Çin ekonomisi de ağır bir darbe aldı.

Ülkedeki endüstriyel metal tüketiminin önemli bir göstergesi olan Çin kredi verileri ile toplam sosyal finansman rakamları, önümüzdeki birkaç gün içinde süresi gelecek istem beklentilerine ilişkin ipuçları sağlayacak.

Çin, güç üretimi sektöründe,  yapı ile paketleme endüstrilerinde yaygın olarak kullanılan alüminyum metalinin yerküredeki en büyük üreticisi, aynı zamanda tüketicisi durumunda.

ABD: ABD Doları’nı zıplatan ABD'deki oransal artışlar da endüstriyel metaller üzerinde baskı oluşturmakta. Daha yüksek kurlu ABD para birimi, diğer para birimlerine sahip olanlar için metalleri ABD Doları cinsinden daha pahalı hale getirir ki sözkonusu bu durum da istemi zayıflatır.

Diğer metaller: Bakırın fiyatı %0,8 oranında artışla ton başına 9.313 ABD Doları’na yükseldi, çinkonun fiyatı %0,1 oranında gerileyerek 3.610 ABD Doları’na düştü, kurşunun fiyatı %0,7 oranında gerileyerek 2.138 ABD Doları’na, kalayın fiyatı %1,7 oranında gerileyerek 36.500 ABD Doları’na nikelin fiyatı ise yine  %1,2 oranında gerileyerek 27.850 ABD Doları’na düştü.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü