İtalya’da Sanayi Üretimi Nisan Ayında Beklentilerin Üzerinde Bir Artış Kaydetti

10 Haziran 2022

İtalyan Ulusal İstatistik Bürosu (ISTAT) tarafından 10 Haziran Cuma günü açıklanan verilere göre, sanayi üretimi Nisan ayında beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti. Aylık bazda %1,6 oranında artan sanayi üretimi, yılın ikinci çeyreği için ekonomik büyüme beklentilerini de kuvvetlendirdi.

Bu konuda daha önce Reuters Ajansı tarafından ekonomistler arasında yapılan ankette, ortalama tahmin sanayi üretiminin Nisan ayında %1,1 oranında azalacağı yönünde şekillenmişti.
Nisan ayındaki bu artış ile birlikte, İtalya’nın sanayi üretimi arka arkaya üçüncü ayı da artış ile kapatmış oldu.

Mesai günlerine göre ayarlanmış yıllık bazlı sanayi üretimi artışı Mart ayında %3,2 iken, bu oran Nisan ayında %4,2’ye yükseldi.

Açıklanan verilere göre ayrıca, Nisan ayında tüketim malları, ara mallar ve enerji ürünleri üretimleri de aylık bazda artış gösterirken, yatırım malları üretimi ise yatay seyretti.

ISTAT’ın geçtiğimiz ay yayınladığı raporda, İtalyan ekonomisinin birinci çeyrekte bir önceki döneme kıyasla sadece %0,1 oranında büyüme kaydettiği açıklanmış ve pandemi kısıtlamaları ile birlikte Ukrayna’da savaşa bağlı olarak artan hammadde fiyatlarının daha büyük oranda bir büyümenin önünde engel teşkil ettiği belirtilmişti.

Başbakan Mario Draghi önderliğindeki İtalyan hükümetinden Nisan ayında yapılan bir açıklamada ise, yıl sonu GSYİH hedefleri revize edilmiş ve geçtiğimiz sonbahar aylarında %4,7 olarak açıklanan 2022 yılsonu hedefi, %3,1’e çekilmişti.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü