Jaguar Otomobil Firması İngiltere’deki Fabrikasında Elektrikli Model Üretimine Başlıyor

05 Temmuz 2019

İngiliz otomobil üreticisi Jaguar Land Rover firmasının elektrikli araç piyasasına girmek amacıylabüyük bir yatırım yapmayı planladığı öğrenildi. Bizzat İngiltere’de yapılması planlanan yatırımın, dizel motorlu araç satışlarının sert düşüş yaşaması ve Brexit belirsizlikleri gibi nedenlerle zor günler geçirmekte olan sektöre büyük moral olacağı düşünülüyor.

Firmanın 2020 yılına kadar üretmekte olduğu her bir modelin elektrikli versiyonunu da müşteriye opsiyon olarak sunabilecek duruma gelmeyi planladığı açıklandı. Dizel otomobillerin ise İngiltere piyasasında her geçen gün cazibesini daha da yitirmekte olduğu gözlemleniyor.

Geçtiğimiz yıl bir buçuk milyon adet otomobil satılan İngiltere’de, pazar payının %30 unu tek başına Jaguar firması elinde tutuyor. Elektrikli araç üretimi için planlanmakta olan yatırımın Castle Bromwich’deki fabrikaya yapılacağı ve ilk elektrikli versiyonun lüks segmentteki XJ modelinde olacağı belirtiliyor.

Jaguar firması bugün yaptığı açıklamanın öncesindeki aylarda oldukça fırtınalı günler geçirmiş, geçtiğimiz Ocak ayında dört bin beş yüz personelini işten çıkarmak zorunda kalmış ve 2018/19 dönemi için dört buçuk milyar dolar zarar açıklamıştı.

Yaptıkları açıklamada, sıfır emisyonlu araç üretiminde küresel rekabetin gerisinde kalınmaması için, ultra yüksek kapasiteli batarya teknolojilerinin bir an önce İngiltere’de hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Jaguar yetkilileri, bu konuda inisiyatif alması için İngiliz hükümetine bir çağrıda da bulundular.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan:T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü