Japon Madenciler Şili’deki Vergi Artışlarının Yeni Yatırımları Caydırdığını Düşünüyor

05 Haziran 2023

Japonya’daki bir endüstri kuruluşunun başkanı bugün yaptığı açıklamada, Şili'deki yüksek vergilerin Japon madencileri dünyanın en büyük bakır üreticisi ülkesi olan Şili’de yeni madenlere yatırım yapmaktan caydırdığını, ancak yürürlükteki projelerinden de vazgeçmelerine yol açmadığını dile getirdi.

Madenciler artan maliyetler, daha katı çevre kuralları ile karbon salınımlarının azaltılması konusunda yatırımcılardan gelen baskılarla karşı karşıya iken bir de kaynak zengini ülkelerde artan ulusalcılık hareketleri, enerji geçişi için gerekli olan mineralleri arayan madencileri zorluyor.

Şili'deki yasa yapıcılar uzun zamandır beklenen madencilik vergi reformu, vergilerin artırılması ile birlikte büyük ölçekli bakır ile lityum üreticilerinin ülke yönetimine ödemesi gereken işletme bedelleri konusunda son kararı 2023 yılı Mayıs ayında verdiler.

Japonya Madencilik Endüstrisi Derneği Başkanı Akira Nozaki, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamasında "Şili’de vergilerin yükseltilmesi, ülkede işletilmekte olan madenlerden çekilmeye yol açmayacaktır, ancak yeni geliştirilmekte olan madencilik projeleri üzerinde etkisi olabilir." yorumunda bulundu.

Nozaki, "Açıkçası, yüksek vergiler nedeniyle karlılık azalacak, dolayısıyla bu durum da yeni madencilik projelerini geliştirmeyi giderek daha zor duruma getirecek.” diye de ekledi.

Japon JX Nippon Mining & Metals firmasının Caserones madenindeki çoğunluk hisselerini satmayı planlaması ile yine Japon Sumitomo Metal Mining firmasının geçen yıl Sierra Gorda madenindeki hisselerini elden çıkarmasıyla iki büyük Japon madencilik firması, son yıllarda Şili'deki önemli bakır projelerindeki risklerini azaltmaya karar vermiş oldu.

Aynı zamanda Sumitomo Metal firmasının da Başkanı olan Nozaki, Japon madencilerin geçmiş projelerdeki deneyimlerinden yararlanarak yine de Şili’deki büyük bakır projelerine yeni yatırımlar yapabileceklerini belirtti.

Kritik minerallerin tedarik zincirlerini güçlendirmek amacıyla G7 ülkeleri 2023 yılı Nisan ayında, 13 milyar ABD Doları tutarında mali destek sözü vermişlerdi. Japonya, önemli mineraller için şimdiden 2000 milyar Yen’in (1,4 milyar ABD Doları) üzerinde ek bütçe ayırdı.

Nozaki, "G7 ülkelerinin konu ile ilgili olarak anlaşmaya varmış olmalarını, ayrıca Japonya ülke yönetiminin yeşil bir toplum meydana getirebilmek için gerekli olan kritik minerallerin tedarik zincirlerini güçlendirebilmek amacıyla yakın zamanda aldığı çeşitli önlemleri memnunlukla karşılıyoruz." vurgulamasını yaptı.
 
Nozaki ayrıca, "Ayrılan fonları sıfır karbon salınımına doğru ilerlemek, aynı zamanda istikrarlı bir kaynak sunumunu güvence altına almak için kullanacağız.” ifadesini de sözlerine ekledi.

Nozaki, Japon madencilik sektörünün, ayrıca devlet destekli Japonya Metaller ve Enerji Güvenliği Örgütü'nün (Japan Organization for Metals and Energy Security-JOGMEC) son girişimi ile birlikte Japonya ülke yönetiminin kaynak diplomasisinin hızlanması konusunda büyük umutları olduğunu söyledi.

Geçen ay Japonya Metaller ve Enerji Güvenliği Örgütü Japonya'ya doğal kaynak ve yakıt sağlama potansiyeline göre 24 ülke seçtiğini ve kaynak açısından zengin her bir ülkenin özellikleri ile koşullarını analiz edip diplomatik yaklaşımlar üzerinde çalışacağını duyurmuştu.

Örgüt, mineraller konusundaki analizin, karbon salınımından arınma için gerekli olan bakır, lityum, nikel, kobalt mineralleri ile nadir toprak elementlerine odaklanacağını da duyurusuna eklemişti.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü