Japonya’da Nippon Steel, Mitsubishi ve Exxon, Asya Pasifik'teki Karbon Yakalama ve Depolama Değer Zincirlerini İnceleyecek

26 Ocak 2023

Japonya'nın en büyük çelik üreticileri Nippon Steel, Mitsubishi ve Exxon Mobil ortaklaşa olarak Asya Pasifik bölgesinde karbon yakalama ve depolama (CCS) değer zincirlerinin kurulmasını inceleyeceklerini açıkladı. Yayınlanan ortak bildiride, imzaladıkları Mutabakat Zaptına (MoU) dayanarak, şirketlerin Nippon Steel'in yerel çelik tesislerinden kaynaklanan karbondioksit (CO2) emisyonlarının tutulması konusunda araştırma yapacakları ve gerekli altyapı geliştirmelerini değerlendirecekleri belirtildi.

Bunun Japonya'da karbon yakalama ve bölgede denizaşırı depolama için değer zincirleri geliştiren ilk çalışma olduğunu söyleyen yetkililer, çalışmanın Malezya, Endonezya ve Avustralya da dahil olmak üzere Asya Pasifik bölgesinde karbon depolama fırsatlarının ayrıntılı bir değerlendirmesini içerdiğini de vurguladılar.

Çalışma sayesinde Nippon Steel, çelik tesislerinden salınan karbondioksitin denizaşırı depolanması için depolama sahalarının güvenliğini sağlama, depolama altyapısını geliştirme, politikaları ve düzenlemeleri maliyetler açısından inceleme de dahil olmak üzere karbon yakalama ve depolama faaliyetlerini geliştirecek. Açıklamada ayrıca, Mitsubishi'nin denizaşırı karbondioksit taşımacılığını ve karbon yakalama –depolama değer zincirinin gelişimini analiz etmeyi planladığı belirtildi. Çalışmanın diğer ortağı ExxonMobil'in de stratejik iş birlikleri yoluyla emisyon azaltımlarını hızlandırmaya ve Asya Pasifik bölgesindeki endüstriler için ölçeklenebilir düşük emisyonlu teknolojiler sağlamaya kararlı olduğu ifade edildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü