Kanada Devletinden Bir Haber Kaynağına Göre Kanada’nın OPEC Benzeri Nikel Grubuna Katılması “Pek Olası Değil”

18 Kasım 2022

Kanada ülke yönetiminden, tartışmalar konusunda bilgi sahibi bir haber kaynağı Perşembe günü (17/11/2022) yaptığı açıklamada Kanada'nın Endonezya ile birlikte nikel üreten ülkeler için OPEC benzeri bir organizasyon kurma taahhüdünde bulunmadığını ve böyle bir gruba katılma olasılığının "çok düşük" olduğunu belirtti.

İçinde bulunduğumuz haftanın başlarında Bali’de düzenlenen G20 doruk toplantısının oturum aralarında Endonezya Yatırım Bakanı Bahlil Lahadalia ile Kanada Ticaret Bakanı Mary Ng arasında yapılan görüşmede Endonezya, nikel metali konusunda OPEC benzeri bir organizasyonun kurulması için Kanada ile görüşmeler başlatılması önerisinde bulunmuştu.

Lahadalia’nın ofisinden yapılan açıklamada, Ng'nin "öneriyi, her iki ülkenin böylesi bir işbirliği fırsatını keşfetmesi konusundaki bir sonraki adım olarak memnunlukla karşıladığını" söylediği dile getirilmişti.

Basına açıklama yapma yetkisi olmayan bir haber kaynağı, "Bakan Ng, şu an için böylesi bir işbirliği üzerinde çalışmayı taahhüt etmedi.” derken "OPEC benzeri bir nikel grubuna katılmamız pek olası değil. Yetkililer, Endonezya'nın önerisi konusunda çekincelerini yüksek düzeyde dile getirdiler." diye de ekledi.

Endonezya Yatırım Bakanlığı sözcüsü, konu ile ilgili yorumda bulunması istemine, çalışma saatleri dışında olduğu gerekçesiyle yanıt vermedi.

Suudi Arabistan gibi OPEC üyesi pek çok ülkedeki petrol firmaları ülke yönetimine aitken, Nijerya gibi ülkelerde ise petrol çıkarma sözleşmeleri, ülke yönetiminin özel firmaları üretimi kısmaya ya da artırmaya zorlayabileceği koşulunu taşıyor.

Nikel metali konusunda OPEC benzeri bir kartel oluşturma önerisi, küresel bir kartelin kendilerine yarar sağlamayacağını belirten Kanadalı üreticiler tarafından soğuk karşılandı.

Canada Nickel firmasının tepe yöneticisi Mark Selby, "Kanadalı firmalar Kuzey Amerika edinim zincirine entegre edilmiştir, ayrıca Kanada’nın nikel metali kaynak tabanı biraz farklıdır.” yorumunda bulundu. Selby ayrıca "Sözkonusu öneri daha çok Endonezya'nın kendi topraklarında Nikel’in değerini yükseltmesinin bir yolu." yorumunu da ekledi.

Endonezya Yatırım Bakanı Lahadalia ise Çarşamba günü (16/11/2022) yaptığı açıklamada, nikel üreten bir grup ülkenin elektrikli taşıt aracı endüstrisinden uygun değerde getiri elde etmeyi sağlayabilecekleri yorumunda bulunmuştu.

Haber kaynağı, iki bakanın "sürdürülebilir, aynı zamanda esnek küresel edinim zincirleri geliştirebilmek için Endonezya gibi müttefiklerle" çalışmayı görüştüklerini söylemişti.

Endonezya ile Kanada, nikel üretimlerinin büyüklüğü bakımından yerkürenin sırasıyla 1. ve 6. sıradaki nikel üreticisi ülkeleridir.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü