Karbon Fiyatlarındaki Düşüş Avrupa Birliği İnovasyon Fonu Gelirlerini Daraltıyor

19 Nisan 2024

Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemindeki karbon fiyatında bu yıl meydana gelecek olası bir düşüşün, yeni yeşil teknolojilere yönelik dünyanın en büyük programları arasında yer alması amaçlanan AB İnovasyon Fonu’nun planlanandan daha düşük bütçeye sahip olmasına yol açabileceği değerlendiriliyor.

AB’de geçtiğimiz yıl 100 avronun üzerine çıkan karbon fiyatı, daha düşük enerji talebi ve daha yüksek yenilenebilir enerji üretiminin bir sonucu olarak piyasanın kapsadığı emisyonların da düşmesi nedeniyle 2024 yılı şubat ayına kadar neredeyse yarı yarıya düşüş gösterdi. Bahse konu düşüş, Avrupa'nın düşük karbonlu yatırımlara yönelik bütçesinden şu ana kadar elde edilecek 4,1 milyar avroluk potansiyel gelirin kaybolmasına neden oldu.

Emisyonlardaki düşüş, karbon piyasasının AB’nin iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olduğunu gösterirken, AB’nin tahminlerine göre, ortalama 75 avro/ton fiyatı üzerinden, fonun on yılda 40 milyar avro toplaması gerekiyor. Gösterge AB karbon fiyatı üç aydan fazla bir süredir bu seviyenin altında kaldı. AB karbon fiyatı 70 avro civarında işlem görüyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü