Livista Energy, Elektrikli Araç Bataryası Üretmek için Almanya’da Lityum Rafinerisi Kurmayı Planlıyor

14 Haziran 2023

Livista Energy, Almanya'da elektrikli araç (EV) bataryaları için 2026'da üretime geçecek bir lityum rafinerisi kurmayı planladığını ve tesisi tasarlamak için Fransız petrol ve gaz hizmetleri sağlayıcısı Technip Energies ile ortaklık kurduğunu açıkladı.
Lüksemburg merkezli Livista, başlangıçta yılda yaklaşık 850.000 adet elektrikli araç için batarya üretimine yeterli olacak 40.000 ton lityum rafine etmeyi ve zaman içinde kapasiteyi iki katına çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.

Avrupalı lityum arıtıcısı Livista, bataryalardan geri dönüştürülen lityumun 2030 yılına kadar tesisin kapasitesinin %50'sini oluşturacağını belirtti.

Livista COO'su Jean-Marc Ichbia yaptığı açıklamada, "Tesislerimizin geri dönüştürülmüş batarya malzemelerini kullanma kapasitesi, bizi döngüsel ekonominin önemli bir parçası haline getirecek ve Avrupa'da doğrudan lityum tedarikini destekleyecektir." dedi.

Firmalardan yapılan ortak açıklamada, Technip'in fabrikayı tasarlayacağı, potansiyel genişleme de dâhil olmak üzere inşaat planlarını hazırlayacağı ve başka bir yerde ikinci bir fabrika kurulacağı ifade edildi.
Çin, açık ara dünyanın en büyük lityum üreticisi ve arıtıcısıdır. Avrupa Birliği ise, elektrikli araçlara geçişi desteklemek için kendi yerli lityum endüstrisini teşvik etmektedir. AB'nin bataryada bağımsızlığı sağlama planları, lityum gibi batarya malzemelerinin geri dönüştürülmesini de kapsamaktadır.

Lityum madenlerinin ve rafinerilerinin geliştirilmesi yıllar aldığından, Avrupa'daki arzı oluşturmanın uzun bir süreç alacağı tahmin edilmektedir.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü