Macron, Moğolistan'ın Fransa'ya Kritik Metaller Sağlayacağını Açıkladı

22 Mayıs 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugüne kadar görevdeki bir Fransa Cumhurbaşkanı tarafından Ulan Bator’a gerçekleştirilen ilk ziyaret sırasında geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, ülkesinin enerji geçişi için gereksinim duyduğu kritik metalleri Moğolistan'ın sağlayacağını duyurdu.

Fransa’yı Moğolistan’ın üçüncü komşusu olarak nitelendiren Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh ile ortak basın toplantısında Macron, “Kritik metallerin edinimi yoluyla enerji egemenliğimizi artırmak için bu kaynaklara sahip ülkenizle birlikte çalışmaya karar verdik.” açıklamasını yaptı.   

Fransa Cumhurbaşkanı, Japonya’daki G-7 Zirvesi’nden dönüşte uğradığı Moğolistan’daki ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Moğolistan'da uranyum madeni kurma çalışmaları yürüten Fransız uranyum madenciliği firması Orano ile gerçekleştirilecek bir ortaklığın önem taşıyacağını da sözlerine ekledi.

Moğolistan'ın toplam ihracatının yaklaşık %80'i Çin'e gerçekleşmekte, diğer yandan maden zengini ülke, alım-satım ile madencilik sektöründeki dış ilişkilerini iki büyük komşusu olan Çin ile Rusya'nın ötesine genişletmek için çabalarken, Avrupa ile Asya arasında bir köprü ülke olmayı istemektedir.

Nadir toprak mineralleri, birçok yüksek teknoloji içeren üretim süreci için gerekli olup elektrikli taşıt araçlarında, rüzgâr türbinlerinde, taşınabilir elektronik cihazlarda, mikrofonlarda, hoparlörlerde kullanılmaktadır.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü