Malavi'nin İlk Nadir Toprak Madenciliği Projesi Çevre Onayını Aldı

27 Ocak 2023

Malavi Çevre Koruma Ajansı, Mkango firmasının amiral gemisi durumundaki Songwe Tepesi nadir topraklar projesi için çevresel, sosyal ve sağlık içerikli Etki Değerlendirmesi’ni onayladı.

Firmaya maden ruhsatı verilebilmesi için Etki Değerlendirmesi’nin onaylanması temel eşikti.

Mkango firmasının başkanı Alexander Lemon, "Songwe Tepesi nadir toprak madenciliği projesinin yürütülebilmesi için gerekli olan Etki Değerlendirmesi’nin onaylanması, Mkango firması ile Malavi devletinin ilk nadir toprak madenciliği projesi için büyük bir başarıdır." yorumunu yaptı.

Lemon, Malavi Çevre Koruma Ajansı ile Malavi Devleti’ne destekleri için teşekkür etti.

Lemon ayrıca, "Önümüzdeki haftalarda madencilik ruhsatı ile MGA'nın (Maden Geliştirme Anlaşması) onaylanmasını da dört gözle bekliyoruz." diye belirtti.

Malavi Adalet Bakanlığı, MGA'nın son bir incelemesini yürütmek üzere madencilik konularında uzman Londra merkezli bir uluslararası hukuk firması ile anlaşmıştı.

Hisse senetleri Aim ile TSX-V listelerinde işlem gören Mkango firması, geçen yıl Temmuz ayında Songwe Tepesi madencilik alanının yerküre çapında kesin fizibilite çalışmasına ulaşabilmiş çok az sayıdaki nadir toprak projelerinden biri olduğunu dile getirmişti.

Kesin Fizibilite Çalışması, Songwe Tepesi’ni arındırılmış nadir toprak oksitleri yerine karışık nadir toprak karbonatları içeren bağımsız bir proje olarak betimliyor.

Songwe Tepesi madencilik alanının işleme kapasitesi, ilk beş yıl için karışık nadir toprak karbonatı içerisinde yer alan nadir toprak oksidini yıllık ortalama 5.954 ton üretmek üzere, 6. yıldan 18. yıla kadar ise yine karışık nadir toprak karbonatı içerisinde yer alan nadir toprak oksidini yıllık ortalama 4.081 ton üretmek üzere çıkarılacak yıllık yaklaşık bir milyon ton cevherdir.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü