Meksika, Sonora Eyaletindeki Lityum Firmasıyla Anlaşmanın Yollarını Arıyor

25 Ocak 2023

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador Salı günü (24/01/2023) yaptığı açıklamada, başında olduğu yönetimin bir firma ile ülkenin kuzeyindeki bir eyalette lityum madenciliği yapılması konusunda, Meksika devletinin sözkonusu değerli madeni kullanma hakkına da vurgu yapacak bir anlaşmaya varmak istediğini söyledi. 

Lopez Obrador firmanın adını vermedi, ne var ki, Çinli Ganfeng firması, yılda 35.000 ton lityum üretmeyi umduğu kuzey sınır eyaleti Sonora'da büyük bir lityum projesi geliştirmekte.

Lityumun "halka" ait olduğunu vurgulayan Lopez Obrador, Sonora eyaletini ziyaret edeceğini belirterek, "çok küçük bir alanda" keşif çalışması yapan bir firma olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı bir basın toplantısı sırasında, “Dolayısıyla, yasal bir süreç başlatmak için değil ama görüş birliği, uzlaşma arayışı için onlarla bir anlaşmaya varma çabası var.” bilgisini iletti.

Lopez Obrador, Meksika Ekonomi Bakanlığı'nın konuyu incelediğini belirtirken Bakanlık ise, konu ile ilgili olarak yorumda bulunması istendiğinde firmanın Ganfeng firması olup olmadığı konusunda hemen bir yorumda bulunmadı.

Firma ile ilgili olarak, "Madene sahip olmak istiyorlar ama izinleri yok" diyen Lopez Obrador, Meksika yasaları uygulanırken başında olduğu yönetimin "hiçbir şeyi dayatmak için değil ama ikna etmek için, razı etmek için, anlaşmaya varmak için" çalışacağının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Lopez Obrador, geçtiğimiz günlerde ülke yönetiminin, maden işletimi için ilk izinleri lityum madenciliğine yoğunlaşmış yeni bir devlet firmasına vereceğini açıklamıştı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü