Namibya, Yeşil Hidrojen Konusunda Amaçlarına, Planlarına Vurgu Yapıyor

09 Mart 2023

Afrika kıtasının güneybatısında bir Cumhuriyet olan Namibya, Afrika'nın sürdürülebilirlik merkezi olmayı hedeflerken aynı zamanda kıtadaki ilk sıfır karbon salınımlı ülke olmayı da hedefledi. Namibya’nın bu iki hedefi, ülkenin yatırımlar ile yeni girişimlerden sorumlu Yatırım Teşvik ile Geliştirme Kurulu İcra Direktörü François van Schalkwyk tarafından Çarşamba günü (08/03/2023) vurgulandı. François van Schalkwyk sözkonusu vurguyu Cape Town Uluslararası Kongre Merkezi'nde düzenlenen Africa Energy Indaba Konferanslar dizisinin yan etkinliği durumundaki Invest in Namibya Yuvarlak Masa Toplantısı'na seslenişi sırasında yaptı.

François van Schalkwyk, “Enerji dağılımımızın 2040 yılına kadar ağırlıklı olarak yeşil olacağına inanıyoruz.” derken “Namibya, özellikle güney kıyılarında yüksek, sürekli rüzgâr hızlarına sahip. Güneş enerjisi konusunda ise yerkürenin potansiyeli en yüksek ülkesi.” diye de ekledi.

Ülkenin ulusal elektrik firması NamPower’ın yöneticisi de, ilk yenilenebilir enerji projesini on yıl önce Namibya’nın başlatmış olduğuna dikkat çekti. Değiştirilmiş tek alıcı durumundaki Kandali Iyambo, aynı yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, “Günümüzde Namibya, tüketmekte olduğu elektrik enerjisinin %50-%60 kadarını, dahası bazı durumlarda %70 kadarını komşusu olan Güney Afrika ülkeleri Zambiya ile Zimbabwe'den dışalmak zorunda kalıyor. Diğer yandan Namibya günümüzde (bağımsız enerji üreticileri tarafından üretilecek) 160 megavat gücünde çevrimiçi yenilenebilir enerji kapasitesine sahip. 214 megavat gücünde (gerek bağımsız elektrik üreticileri gerek NamPower tarafından üretilecek) bir iletim hattı daha var. Bu yenilenebilir projeler, rüzgâr enerjisi ile güneş enerjisi santrallerini içermekte.” bilgilerini aktardı.

Kandali Iyambo ayrıca, “Namibya olarak enerji konusunda kendi kendine yetme hayalimiz var.” yorumunu yaparken diğer yandan ülkesinin komşularıyla enerji bağlantı ağını sürdürmeyi, ayrıca bölgesel enerjide karşılıklı bağımlılığı desteklemeye devam etmeyi amaçladığını açıkladı. Iyambo ayrıca, bir ulusal elektrik şebekesinin yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarıyla uygun değerde çalışamayacağı konusunda da uyardı. Iyambo, enerjide temel yükü üstlenecek bir güce gereksinim olduğunu dolayısıyla Namibya’nın da bu yolda kendi topraklarındaki hidrokarbon kaynaklarını kullanacak bir temel yük elektrik santrali kurmayı düşünmekte olduğunu iletti.

Van Schalkwyk ise Namibya'da yenilenebilir enerjinin temel işlevlerinden birinin yeşil hidrojen ile amonyak üretmek olacağını vurguladı. Yeşil hidrojenin ilk üretiminin 2026 yılında başlaması bekleniyor. İlk tam ölçekli tesisin de 2030 yılına kadar tümüyle işletmeye alınması gerekiyor. Tesis 5 cigavat kapasiteli yenilenebilir enerji kaynağı ile birlikte 3 cigavat gücünde elektroliz enerjisi kaynağından oluşacak ve yılda 300.000 ton kadar üretim yapacak.

Van Schalkwyk ayrıca, "25 Namibya Doları ile 33 Namibya Doları arasında bir maliyetle yeşil hidrojen üretebileceğimizden gerçekten eminiz.” açıklamasını yaparken “Hidrojen üretiminde belki de Şili'nin yanı sıra en ucuz ülkelerden biri olacağımızdan da oldukça eminiz." yorumunu ekledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü