Nornickel, Edinim Zincirlerindeki Bozulma Nedeniyle Yılın İlk Yarısında Nikel ile Paladyum Satışlarını Azalttı

03 Ağustos 2022

Rus metal üreticisi Nornickel Salı günü (02/08/2022) yaptığı açıklamada, içinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında bozulan edinim zincirleri nedeniyle nikel, paladyum ile platin satışlarının düştüğünü, net karının ise ülkenin ulusal para birimi Ruble’nin güçlenmesi sonucu %18 oranında artarak 5,1 milyar ABD Doları’na yükseldiğini duyurdu.

Yerkürenin en büyük paladyum ile yüksek kaliteli nikel üreticisi firma olan Nornickel, Moskova'ya uygulanan Batı yaptırımlarının doğrudan hedefinde olmamasına karşılık lojistik sorunları ile dışalım kaynaklı donanım edinimi sorunlarıyla karşı karşıya.

Firmanın tepe yöneticisi, aynı zamanda en büyük hissedarı olan Vladimir Potanin, "Bazı uluslararası donanım, yedek parça, gereç ile teknoloji sağlayıcıları tarafından gönüllü yaptırımların getirilmesi, stratejik yatırım programımızın yürütülmesi konusunda önemli zorluklar yarattı." açıklamasını yaptı.

Potanin ayrıca, "Bu durumun olumsuz etkilerini azaltmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz, ancak bazı stratejik projelerimizin ertelenmesini gerektirecek risklerin de farkındayız." diye de ekledi.

Firma, faiz, vergi, amortisman ile amortisman öncesi kazancının Ocak-Haziran döneminde %16 oranında gerileyerek 4,8 milyar ABD Doları’na düştüğünü diğer yandan yüksek üretim ile yüksek durumdaki ana metal fiyatlarının düşük durumdaki paladyum fiyatını dengelemesiyle gelirinin ise 9 milyar ABD Doları düzeyinde sabit kaldığını belirtti.

Firmanın yılın ilk yarısındaki nikel satışları %6 oranında, paladyum satışları %4 oranında, platin satışları %18 oranında düştü, ancak bakır satışları %22 oranında arttı.

Firma ayrıca, yılın ilk yarısında sermaye harcamalarının %83 oranında artarak 1,8 milyar ABD Doları’na yükseldiğini, net borcunun ise düşük serbest nakit akışı ile birlikte geçen yıl gerçekleştirilen toplam 6,2 milyar ABD Doları kadar kar payı ödemesi nedeniyle iki katına çıkarak 10,2 milyar ABD Doları’na ulaştığı bilgisini duyurdu.

Madencilik firması, bugünlerde küresel nikel pazarında ağırlıklı olarak düşük kaliteli nikelden oluşan fazlalığın, içinde bulunduğumuz yılda 75.000 tona ulaşacağını, gelecek yılda ise 150.000 tona yükseleceğini öngörüyor.

Firma, küresel paladyum pazarının ise içinde bulunduğumuz yılda otomobil endüstrisindeki toparlanma nedeniyle dengelenmesinin beklendiğini vurguluyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü