Norveç ile AB, Piller ile Hammaddeler Konusunda Daha Yakın İşbirliği Yapma Konusunda Anlaştı

28 Haziran 2022

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic Norveç’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Norveç ile Avrupa Birliği’nin, iklim değişikliğiyle savaşım çabalarının bir parçası olarak pil değer zincirleri ile hammadde edinimi konularında yakın işbirliği yapacağını duyurdu.

Sefcoviç ile Norveç Sanayi Bakanı Jan Christian Vestre, yaptıkları ortak açıklamada, mineraller, metaller ve piller için sürdürülebilir değer zincirlerinin, stratejik bağımlılıkları ele alarak, istihdamı, büyümeyi artırarak ekonomileri karbondan arındırmaya yardımcı olduklarını söyledi.

Rusya'dan sonra Avrupa'nın ikinci büyük petrol ile gaz dışsatımcısı olan Norveç, Avrupa'nın sürdürülebilir pil üretme planlarının anahtarı durumundaki minerallere, metallere, zor bulunur topraklara erişiminden yararlanmak da içerisinde olmak üzere endüstriyel tabanını çeşitlendirmeyi hedeflemekte.

Sözkonusu işbirliği, AB üyesi olmayan Norveç'in Avrupa Batarya İttifakı'nın bakanlar düzeyindeki toplantılarına, ayrıca ortak endüstri girişimlerine katılmasını sağlayacak.

Her iki taraf da, Norveç'in kendi yeni pil endüstrisini engelleyebileceği gerekçesiyle çekincesini dile getirdiği, AB ile İngiltere arasındaki Brexit anlaşmasından kaynaklanan bir menşe kuralı maddesinin uygulanmasını daha ayrıntılı bir biçimde görüşmeyi de kabul etti.

İlgili Brexit maddesi, 2027'den başlayarak İngiltere ya da AB'de üretilip dışsatılan elektrikli otomobillerin, bu iki ülkeden birinde üretilen pilleri içermesi, eğer içermiyorsa %10 oranında gümrük vergisi uygulanması gerektiği koşulunu taşıyor.

Morrow, Freyr, Beyonder ile Corvus projelerinin yanı sıra Hydrovolt geri dönüşüm tesisi ile Elkem firmasının yan kuruluşu olan Vianode'nin gereç üretimi de içerisinde olmak üzere günümüzde Norveç'te birçok pil üretim tesisi planlanmakta.
Sefcoviç'in Oslo ziyareti, AB ile Norveç arasında enerji işbirliğini derinleştirmek amacıyla geçen hafta imzalanan bir anlaşmanın hemen arkasından geldi.

Pazartesi günü (27/06/2022) yapılan ortak açıklamada, yeşil sanayi politikasının diğer alanlarında da yeni ortaklıkların gündeme gelebileceği belirtildi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü