Omicron’un Getirdiği Belirsizlikler Sürerken OPEC+, Petrol Üretimindeki Artışı Ocak Ayında da Sürdürme Kararı Aldı

03 Aralık 2021

ABD ile diğer başlıca petrol tüketen ülkeler tarafından Stratejik Petrol Rezervlerinin serbest bırakılmasına, ayrıca Korona virüsünün Omicron varyantının petrol isteminin büyümesi üzerinde yük oluşturabileceği endişelerine rağmen, OPEC ile müttefikleri (2016 yılında Çin’de gerçekleştirilmiş olan G-20 Liderler Doruğu sırasında OPEC üyesi Suudi Arabistan ile OPEC üyeliği olmayan Rusya’nın anlaşması sonucu Petrol Dışsatan Ülkeler Örgütü OPEC ile OPEC dışında kalan petrol üreticisi ülkeler OPEC+ olarak bilinen işbirliğini oluşturdular. Ç.N.) Ocak ayında rotalarını koruyarak piyasaya günde 400.000 varil ham petrol sürecekler.

Suudi Arabistan ile Rusya öncülüğündeki OPEC+ adlı petrol üreticileri grubu, Perşembe günü (02/12/2021) gerçekleştirdikleri görüşmelerin sonunda yaptıkları açıklamayla grubun, yürürlükteki "üretimi düzenleme planı ve aylık üretimi ayarlama düzeneği" ile devam etmeyi ve planlanmış petrol sunumunu piyasaya sürmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Grup, Omicron varyantı ile varyantın petrol istemindeki büyüme üzerindeki etkisi konusunda daha güçlü bir netlik oluştuğunda piyasanın durumunu değerlendirmek üzere 4 Ocak'ta yeniden toplanacak.

Grup tarafından yayınlanan bildiride, görüşmelerin "salgınla ilgili daha fazla gelişme olana kadar sürer durumda kalacağı" ve grubun "piyasayı yakından izlemeye ve gerekirse anında düzenlemeler yapmaya devam edeceği" vurgulandı.

Üretici grubu, "Toplantı, katılımcı ülkelerin istikrarlı ve dengeli bir petrol piyasası oluşturmak amacıyla hazırlanmış olan İşbirliği Bildirgesi'ne bağlılıklarını bir kez daha doğrulamıştır." açıklamasını yaptı.

Geçen yıl enerji isteminde küresel Korona virüsü salgınından kaynaklanan düşüşe karşı koyabilmek amacıyla tarihsel üretim kesintileri uygulayan OPEC+, piyasaya sunumu aşamalı olarak artırarak petrol piyasalarının istikrara kavuşmasında bugüne kadar kilit rol oynadı. Grup, Ocak ayında üretimi günde 400.000 varil kadar artırmayı kabul ederken yılsonuna kadar günde toplam 2 milyon varillik sunumu piyasalara geri getiriyor.

Kaynak: world-energy.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü