Önemli Tarım Üreticilerinden Biri Olan Ukrayna’daki Hasatın Yarısı Savaş ile Yok Olabilir

13 Nisan 2022

Ukrayna’nın en önemli mahsullerinden yarısının hasadı bu yıl kesilebilir, bu da büyük bir ihracatçı olan konumunu tehdit ediyor ve bu durum sıkışık olan küresel arzı daha da kötüleştiriyor.

Rusya’nın işgali, mahsuller için çok kritik bir zamanda gerçekleşiyor. Ukraynalı çiftçiler, tarla mayınları ile yakıt ve gübre eksikliği nedeniyle mısır ve ayçiçeği ekmeye yeni başladı. Savaştan aylar önce buğday ekilen bölgenin bir kısmı askerler tarafından işgal ediliyor.

Limanların çoğu kapalı olduğu için çiftçiler, ihracattan ziyade yerel tüketime daha uygun ürünlere geçmeyi de düşünüyor. Büyüme mevsiminin bu erken aşamasında bile, analistlerin üretim tahminini %30 ila %55 arasında düşürmesi nedeniyle durum kasvetli görünüyor. Bu durum, temel gıda maddelerinin kıtlığına ilişkin riskleri artırıyor ve şimdiden rekor seviyede olan küresel gıda fiyatlarını yükseltebilir.

Kesintiler, küresel mahsul fiyatlarını geçen ay tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı ve Ukrayna'nın en iyi müşterilerinin bazıları olan Orta Doğu ve Afrika'da gıda güvenliği konusunda endişeleri artırdı.

UkrAgroConsult Başkanı Sergey Feofilov, yetiştirmesi nispeten daha maliyetli olan mısırın, en büyük üretim belirsizliklerinden bazılarına sahip olduğunu söyledi.  Araştırmacı, ortalama ekim senaryosu altında bu yılki hasadın geçen yılki seviyenin yarısından daha az olan, 19 milyon ton olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Hükümet, yetiştiricileri yerel olarak tüketilen tahıllara veya hasatta daha az teslimat yükü yaratan daha düşük verimli yağlı tohumlara yönelmeye teşvik etti.

Birçok çiftçinin planları belirsizken, Başkan Volodymyr Zelenskiy Rus güçlerinin tahıl ve yakıt depolama sahalarını vurduğu konusunda uyardı, ancak Tarım Bakanlığı bu hafta altyapıya verilen hasarın henüz “önemli olmadığını” söyledi.
 
Kaynak:  ukragroconsult
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü