Otomobil Sanayicileri Brexit Sürecinin Uzamasına Razılar

06 Eylül 2019

İngiltere Otomobil Üreticileri Birliği Başkanı Mike Hawes bugün (6 Eylül 2019) Reuters’e yaptığı açıklamada, anlaşmasız Brexit seçeneğinin ülkenin otomobil sanayisi için en büyük tehdit olduğunu ve bunun yerine İngiltere’nin Brexit’i mutlaka 31 Ekim tarihinden ileriye ötelemesi gerektiğini söyledi.

Hatırlanacağı üzere, İngiltere 2016 yılında yapılan bir referandum sonucunda AB’den ayrılma kararı almıştı. Bugünlerde yeni bir seçime doğru sürüklenmekte olan İngiltere’de Brexit, son üç yıldır siyasi gündemi birinci derecede meşgul ediyor.

Ülkenin en yüksek ihracat getirisini sağlayan otomobil sanayisi, anlaşmasız bir Brexit durumunda sektörün yaşayabileceği derin problemler nedeniyle, daha ilk günden itibaren bu formüle en yüksek perdeden muhalefet eden sektörlerin başında geliyor.

Mike Hawes Reuters’e verdiği beyanatta, bir anlaşma olmaksızın Birlikten ayrılma formülünün sektör için en kötü sonucu doğuracak seçenek olduğunu belirterek, sektörün sıkıntıyı en hafif şekilde atlatabilmesi için, süreci birkaç ay daha uzatma bahasına da olsa AB ile mutlaka bir anlaşma sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Söz konusu belirsizliğin sektörde yatırımları durma noktasına getirdiğini söyleyen Hawes, sanayicileri yeni yatırımlardan alıkoyan en önemli nedenin anlaşmasız Brexit endişesi olduğunu belirtti.

Otomobil Üreticileri Birliği tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında yayınlanan rakamlarda sektördeki yatırımların ilk altı ayda %70 oranında azalarak, 111 milyon dolara düştüğü açıklanmıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü