Pakistan, Sindh Eyaletinde 1,65 Cigavat Gücünde İki Kömür Yakıtlı Santralin Açılışını Yaptı

24 Mart 2023

Pakistan Ülke Yönetimi, Sindh Eyaletinin (güney Pakistan) Thar Çölü'nde toplam kapasitesi 1.650 megavat olan kömürle çalışan iki elektrik santralinin açılışını yaptı. Açılışı yapılmış olan santraller 1.320 megavat gücündeki Şanghay elektrik santrali ile 330 megavat gücündeki Thal Nova elektrik santrali. Santrallerin toplamda yıllık 11 teravatsaatin üzerinde güce eşdeğer elektrik enerjisi üretmeleri bekleniyor.

3,53 milyar ABD Doları tutarında yatırım gerektiren iki santral, Thar Kömür Elektrik Entegrasyonu projesinin bir parçası olup Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (ÇPEK) oluşumu çerçevesi altında inşa edildi. Çinli Shanghai Electric Group firması tarafından geliştirilen 1.320 megavat gücündeki enerji santrali, içinde bulunduğumuz yılın Şubat ayının sonlarında çalışmaya başladı ve yılda yaklaşık 9 teravatsaat elektrik üretmesi bekleniyor ki bu üretim rakamı da Pakistan’da 4 milyon konutun elektrik tüketimini karşılamaya yetecek bir rakam. HUBCO firması, Thal Limited firması, Novatex Limited firması ile China Machinery Engineering Corporation (CMEC) firması tarafından geliştirilmiş olan 330 megavat gücündeki ThalNova linyit yakıtlı elektrik santrali ise geçen yılın Aralık ayında deneme üretimine başlamış olup içinde bulunduğumuz yılın Şubat ayında ticari boyutta elektrik üretimine geçti.

2021 yılı sonunda kömür yakıtı, 4,6 cigavat ile Pakistan'ın kurulu elektrik gücünün %12'sini oluşturmaktaydı,  elektrik üretiminin ise %17'sini karşılıyordu. 2020 yılında Pakistan ülke yönetimi kömürle çalışan yeni elektrik santralleri inşa etmeyeceğini açıkladı. Ne var ki ülkede 2 cigavat gücünde elektrik üretebilecek kadar kömür kapasitesi halen yapım aşamasında, yaklaşık 10 cigavat gücünde elektrik üretebilecek kadar kömür kapasitesi ise geliştirme aşamasında.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü