Pakistanlı Çelik Üreticileri, Ülkelerindeki Elektrik Fiyatlarında ve Vergilerde Yapılan Artışlardan Duydukları Endişeyi Dile Getiriyorlar

15 Ağustos 2022

Pakistan Çelik Ergiticileri Derneği (PÇED) Başkanı Mian Ahmed Hassan elektrik fiyatlarında birim başına en son yapılan 9,90 Pakistan Rupisi tutarındaki fiyat artışı ile birlikte çeşitli vergiler ve akaryakıt ayarlama bedellerinin elektrik faturalarına eklenmesi konusundaki derin endişesini dile getirdi.

Mian Ahmed Hassan, yaptığı bir basın açıklamasında PÇED’ye kayıtlı 200'den fazla Pakistanlı çelik üreticisinin, sektörde elektrik enerjisinin yoğun girdi olarak kullanılması nedeniyle elektrik enerjisini en çok tüketen endüstrilerden biri olduğuna ve fırın başına ortalama elektrik tüketiminin 2 milyon ile 5 milyon birim arasında gerçekleştiğine dikkat çekti.

Mian Ahmed Hassan, Pakistan çelik ergitme endüstrisinin sözkonusu fahiş elektrik ücretleri altında ayakta kalmasının çok zor olduğunu, dolayısıyla birçok fırının yakın gelecekte yalnızca aylık elektrik faturalarını ödeyebilmek için kapanmaya ve fabrikalarını elden çıkarmaya zorlanacaklarını öngördüklerini dile getirdi.

Mian Ahmed Hassan ayrıca, bir dizi çelik ergitme fırınının zaten kapanmakta olması sonucunda binlerce işçinin işsiz kalmasına yol açması, özellikle Lahor ile Gujranwala bölgelerindeki çelik üreticileri arasında huzursuzluğa neden olurken en yüksek enflasyon oranıyla birlikte elektrik fiyatlarındaki artışın ülkenin çelik ergitme sektörü için önemli bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
PÇED Başkanı, ayrıca Mayıs (2022) ayı elektrik faturalarındaki yakıt ayarlama bedelleri nedeniyle çelik eritme endüstrisinin büyük kayıplarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Elektrik faturalarında yakıt ayarlama bedeli 5,02 Pakistan Rupisi olarak ücretlendiriliyor. Temmuz ayı (2022) için yakıt ayarlama bedeli henüz belirlenmedi. PÇED tarafından, ürünler satıldıktan sonra akaryakıt ayarlama bedelinin fiyata getireceği yükü belirlemenin artık olanaksız olduğuna dikkat çekilirken dolayısıyla sözkonusu ekstra yükün sektörün kendisi tarafından ödenmek zorunda kalındığı, bu durumun ise sektör için tam bir kayıp olduğu vurgulanıyor.

Başkan Hassan, herkesin aklına yatan bir çözüme ulaşabilme yolunda ürün fiyatlarının doğru belirlenebilmesi için söz konusu ayarlama ücretlerinin zamanında faturalandırılmasını önerdi. Diğer bir seçenek ise yakıt ayarlama bedeli, elektrik ücret tarifesi ile birleştirilebilir böylece tek bir elektrik maliyet oranı dikkate alınır.

Kaynak: Brecorder
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü