Peru’nun, İkinci Büyük Bakır Üreticisi Ülke Olma Unvanını Yakında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne Kaptırması Bekleniyor

31 Mayıs 2023

Danışmanlık firması Wood Mackenzie'ye göre, Peru’nun, dünyanın ikinci büyük bakır üreticisi ülkesi olma unvanını 2026-2027 yılları arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne (DKC) kaptırması bekleniyor.

Firmanın yöneticilerinden Ruben Arratia Salı günü (30/05/2023) Lima'da düzenlenen bir endüstri etkinliğinde yaptığı konuşmada "Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin bakır üretimi daha bugünden Peru'nun bakır üretimiyle hemen hemen aynı düzeye geldi.” açıklamasını yaparken "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ikinci sırayı paylaşacaklar" diye de ekledi.

Peru, yeni bakır madenciliği projelerinin artmasıyla 2016 yılında komşusu Şili'den sonra dünyanın ikinci büyük bakır üreticisi ülkesi olmuştu. Ancak üretim ile yatırım, son yıllardaki politik, sosyal istikrarsızlıklar nedeniyle azaldı. Aynı zamanda, Kanadalı Ivanhoe madencilik firmasının Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin (DKC) Kamoa-Kakula bakır madenindeki yatırımlarını hızlandırması da DKC’nin bakır sektöründeki üretiminin artmasında etkili oldu.

Arratia, Peru'nun üreticiden tüketiciye akış zincirinde 18 maden projesi olmasına karşılık kısa dönemde söz konusu projelerden yalnızca birinin geliştirilebileceğini belirtirken "Peru eğer projelerini geliştiremezse, bu durumda artık dünyanın ikinci büyük bakır üreticisi ülkesi olma konumunu yitirecek." vurgusunu yaptı.

Arratia, Peru’daki olumsuz gelişmelerin yanı sıra, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Peru'dan daha yüksek cevher kalitesine sahip olduğunu, bunun da daha düşük hacimli bir kayadan daha fazla bakırın çıkarılabileceği anlamına geldiğini dile getirdi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü