Petrol Piyasasında Vadeli İşlem Yatırımcıları ile Ham Petrol Tüccarları Fiyatlar Konusunda Farklı Yaklaşım Sergiliyor

07 Mart 2019

Riskli varlıklardan kaçınma durumu, Brent tipi ham petrolün vadeli işlemlerini zayıflatırken ham petrolün günlük piyasa fiyatı güçleniyor.
Fiziki fiyatlar ile vadeli işlemler arasındaki bu fark, Ortadoğu’dan gerçekleşmekte olan petrol sevkiyatının o anki fiyatı göz önüne alındığında, aynı bölge çıkışlı ham petrol için Londra merkezli uluslararası petrol şirketlerinde yapılan sözleşmelerin 2010 yılından bu yana en düşük düzeye indiğini gösteren Brent-Dubai EFS (The Brent/Dubai Exchange of Futures for Swap) vadeli işlem piyasasına yansıyor.
Farkın başlıca nedeni, ABD ile Çin arasındaki ekonomik-ticari sorunları çözecek olası bir anlaşmanın ayrıntılarının kesin olarak bilinmeyişinin, geleneksel olarak büyük yatırım portföylerinin önemli bölümünü oluşturan hisse senetleri ve Brent tipi vadeli ham petrol piyasaları varlıkları için risk oluşturması.
Aynı zamanda takas işlemleri için vadeli işlem piyasası olan EFS (Exchange of Futures for Swap) Atlantik çıkışlı petrol sevkiyatlarının fiyatlarıyla karşılaştırma yapmak amaçlı olarak uluslararası petrol tüccarları tarafından izlenmekte. Dolayısıyla,  Brent-Dubai EFS’de yaşanan zayıflama ve OPEC’in üretimi kısması Avrupa’nın Kuzey Denizi, Afrika ya da Asya çıkışlı ham petrole yönelmesine neden olabilir.

Kaynak: Bloomberg web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü