Piyasalar ABD’nin Faiz Artırımına Hazırlanırken Bakır İle Alüminyumun Fiyatı Geriliyor

14 Eylül 2022

Bakır ile alüminyum fiyatı, yükselen faiz oranları tehdidinin ekonomik büyüme görünümlerini ve küresel borsaları olumsuz etkilemesi ile ABD Doları’nı 20 yılın en yüksek düzeylerine yakın tutması sonucu Çarşamba günü (14/09/2022) düştü.

ABD enflasyonunun beklenenden daha yüksek olduğunu gösteren Salı günkü (13/09/2022) veriler, önümüzdeki Çarşamba günü ABD Merkez Bankası’nın 75 baz puanlık bir faiz artışına gideceği beklentisini güçlendirirken son aylarda fiyatları zaten düşüş gösteren riskli ve aynı zamanda ekonomik büyüme rakamlarına bağlı varlıklardaki satışı tetikledi.

Salı gününün ABD enflasyon verileri ayrıca ABD Doları’nın 2020 yılı Mart ayından bu yana bir günde gerçekleşen en yüksek kur değer artışını sağlayarak ABD Doları fiyatlı metalleri diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha pahalı duruma getirirken yerküredeki diğer ülkelerin merkez bankalarına da faiz oranlarını yükseltmeleri için baskı oluşturdu.

Sözkonusu baskı, yerkürenin en büyük metal tüketicisi ülkesi durumunda olan ve ülkenin merkez bankasının zayıflayan ekonomiye rağmen parasal genişlemeye ara vermesinin beklendiği Çin'de görülebilmekte.

"Büyüme nerede?" diye soran Londra'dan bir metal alım satımcısı, metal fiyatlarının daha da düşebileceğini öne sürdü.

WisdomTree yatırım danışmanlık firması analizcisi Nitesh Shah, "ABD’nin, faiz oranlarını diğer ülkelerden daha hızlı yükseltmesi durumu, ABD Doları’nda yukarı yönlü baskı yaratırken ABD Doları cinsinden fiyatlanan tüm emtialar için bir darbe olacaktır." yorumunda bulundu.

Londra Metaller Borsası'nda (LMB) CMCU3 gösterge bakır fiyat endeksi, Greenwich saatine göre 11:14’te %0,7 oranında düşüşle ton başına 7.811,50 ABD Doları’na geriledi. Alüminyumun CMAL3 gösterge fiyat endeksi ise %2,5 oranında düşüşle ton başına 2.254,50 ABD Doları’na indi. İçinde bulunduğumuz yılda her iki metalin de fiyatı %20 oranı dolaylarında düştü.

Londra Metaller Borsası’na (LMB) kayıtlı depolardaki alüminyum stoklarının Eylül ayı (2022) başında 276.050 tondan 345.600 tona yükselmesi de alüminyum fiyatı üzerindeki baskıyı artırırken, alüminyum metalinin edinimi konusundaki endişeleri ise azalttı. 
 
Ancak yine de alüminyum stokları tipik düzeylerin çok altında kalmış durumda.

Bu arada bakır stokları ise, dövize endeksli depolarda ve Çin gümrüklerinin depolarında azalmakta.

Bakır sunumundaki sıkılık, üç aylık LMB sözleşmesi üzerinden hızlı teslimatlı nakit bakır primini ton başına 150 ABD Doları’na, diğer deyişle Kasım 2021'den bu yana en yüksek düzeyine çıkardı.

Diğer metallerde ise durum şöyle; LMB’de CMZN3 çinko fiyat endeksi ton başına 3.227,50 ABD Doları ile düz bir çizgi izlerken, CMNI3 nikel fiyat endeksi %0,8 oranında düşüşle 24.200 ABD Doları’na geriledi, CMPB3 kurşun fiyat endeksi %0,2 oranında artışla 1.956,50 ABD Doları’na yükseldi, CMSN3 kalay fiyat endeksi ise %1,3 oranında düşüşle 21.100 ABD Doları’na geriledi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü