Polonya’da Korona Virüsünün Vurduğu 12 Madende Bakım Çalışmaları Sürüyor

25 Haziran 2020

Reuters Haber Ajansı, Haziran ayı başlarında Polonya hükümetinin madenciler arasında koronavirüs vakalarının hızla yayılmasını önlemek için üretimi durduracağını açıkladığı 12 Polonya kömür madeninde güvenlik nedeniyle bakım çalışmalarına devam ettiğini bildirdi. Polonya Devlet Varlıkları Bakanı Jacek Sasin 8 Haziran'da, devlet tarafından işletilen JSW'ye (Jastrzębska Spółka Węglowa-JSW, Polonya’nın, yıllık 12 milyon ton üretimiyle başlıca kömür madenciliği şirketlerindendir. Ç.N.) ait iki madende ve PGG (Polska Grupa Górnicza-PGG, Kıta Avrupası'nın en büyük madencilik, Avrupa Birliği’nin en büyük taş kömürü üreticisi olan Polonya şirketidir. Ç.N.) tarafından işletilen 10 madende üç hafta boyunca üretimin durdurulacağını açıklamıştı. Ancak endüstrinin haber kaynakları ve madencilik şirketleri temsilcileri, 12 madende bakım ve onarım çalışmalarının sürdüğünü söylediler. 12 madenin de 28 Haziran’a kadar en alt düzeylerde çalışması bekleniyor.
 
Sözkonusu durumu bilen bir haber kaynağı, 10 PGG madeninde, madenin durumuna bağlı olarak, olağan çalışmaların %30’u ile %50’si arası kadar bir düzeyde çalışıldığını söyledi. Eğer madenler üç hafta boyunca tümüyle kapatılmış olsaydı, PGG’nin üretimi 1,3-1,5 milyon ton arası düşecekti.
 
JSW şirketinin sözcüsü, virüsten etkilenen iki madenin, normal düzeyin %20’si ile %30’u aralığında çalıştığını bildirdi,  ancak bu oran aralığının madene ve o günün verilerine göre değişen çok kaba bir tahmin olduğunu da ekledi.
 
Polonya Salı günü, 129'u Silezya kömür havzasında olmak üzere, 300 yeni korona virüsü vakası bildirmişti.
 
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü