Portekiz’de İlk Çeyrek Sonu Verilerine Göre İşsizlik Yükselişe Geçiyor

09 Mayıs 2019

Portekiz’de işsizlik oranı 2016 yılından beri ilk kez yükselişe geçti. Geçtiğimiz yılsonunda %6,7 olan işsizlik oranı, Ocak, Şubat ve Mart ayları süresince yükselerek 2019 yılının ilk çeyreği itibarıyla %6,8 olarak gerçekleşti.

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün web sitesinde yayınlanan verilerde işsizlik oranının 2018 yılı ilk çeyrek sonunda %7,9 olduğu ve geçtiğimiz yıl boyunca da istikrarlı düşüşünü sürdürerek, bu yılın başında %6,7 ye gerilediği görüldü.

2017 yılında turizm gelirleri ile canlanan Portekiz ekonomisi AB ortalamasının da üzerinde bir skorla %2,8 oranında büyümüştü. Bu büyüme sayesinde işsizlik oranı aşağıya çekilmiş ve bütçedeki açıkların bir kısmı da kapatılmıştı. Fakat Portekiz Merkez Bankası bu yıl ekonomik büyümenin %1,7 de kalacağını öngörüyor.

Merkez Bankası’nın yorumuna göre arka arkaya beş yıldır büyümekte olan Portekiz ekonomisinin büyüme sebebi üretimden değil, istihdamın artmasından kaynaklandı.

2018 yılı ilk çeyreğinde hizmet sektöründe işsizlik %2 artarken, sanayi, inşaat ve enerji sektörlerindeki işsizlik ise  %7,8 oranında artış gösterdi. Verilerde ayrıca, ilk defa iş arayanların %21 oranında azaldığı ve genç işsizliğinin de %17,6 seviyesinde olduğu görüldü.

Kaynak: Bloomberg web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü