Prosus Amsterdam Borsa’sında

12 Eylül 2019

Küresel bir internet şirketi olarak faaliyet gösteren ve en büyük teknoloji yatırımcılarından biri olan Prosus, Euronext Amsterdam'da işlem görmeye başladı. Avrupa, ABD’nin ve Çin’in Google, Facebook, Alibaba ve Tencent gibi devleriyle rekabet edebilen büyük internet teknolojisi şirketlerinin eksikliğini hissetmektedir.

Prosus yetkilileri, ilk işlem gününde şirket piyasa değerinin kabaca 100 milyar $ dolar olarak gerçekleşmesinin şirketi dünyanın en büyük 10 tüketici internet grubundan biri yaptığını belirttiler. Prosus, Facebook veya Alibaba gibi kendi markası altında dijital hizmetler sunmayan, tüketici internet işiyle iştigal etmeyen, bunun yerine, ödemelerden finansal teknoloji şirketlerine ve gıda dağıtım işletmelerine kadar çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren küresel internet firmalarına yatırım yapan bir şirkettir.

Avrupa, büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapmada ABD ve Çin’in gerisinde kaldı. Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, 2018 piyasa değerleri itibarıyla en büyük 20 internet şirketinden hiçbiri Avrupa'da yerleşik değildi. Geçtiğimiz ay yayınlanan raporlar, AB'nin, ABD ve Çin'in büyük teknoloji firmalarıyla rekabet edebilecek “yüksek potansiyelli Avrupalı ​​şirketlere” yatırım yapacak bağımsız varlık fonu için bir plan hazırladığını duyurmuştu.

Kaynak:  cnbc web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü