Rio Tinto’nun Başkanı Simon Thompson Çin’in Çelik Üretiminde Yaydığı Karbon Salınımının Azaltılması İçin Hedef Belirlenmesini Red Etti

10 Mayıs 2019

West Australian gazetesinin bildirdiğine göre, Rio Tinto’nun Başkanı Simon Thompson (Rio Tinto, İngiltere-Avustralya merkezli dünyanın en büyük metalürji ve madencilik şirketlerinden biridir. Ç.N.), madencilik devi Rio Tinto’nun, Perth kentindeki yıllık genel kurul toplantısında çevrecilerin, sera gazı salınımlarının düşürülmesi için bir hedef belirlenmesi konusundaki istemlerine yanıt verirken, çeliğin insanlığın ilerlemesi için yaşamsal olduğunu ve kesin olarak çeliğin yerini alabilecek seçeneklerin olmadığını dile getirdi.

Thompson “Şirketimiz kendi içerisinde çevreyi kirleten salınımların azaltılması için zaten bir hedef belirlemiş durumda, ne var ki aynı şeyleri Çin, Güney Kore, Japonya’daki çelik üreticisi müşterileri için yerine getiremedi.” açıklamasında bulundu.

Thompson ayrıca demir cevherinin çeliğin temel bileşeni olduğunu ve zararlı salınımları üretenin çelik değil, çeliğin üretiminde kullanılan taş kömürü olduğunu söyledi. “Çelik üretim sürecinde taş kömürünün yerini alabilecek hidrojen gibi, bio yakıt gibi çeşitli seçenekler bulunmakta. Şirketimiz, zararlı salınımların azaltılması yolunda madenlerinden çıkardığı yüksek kaliteli demir cevherinin çözümün bir parçası olduğunu da vurgulayarak müşterileri ve paydaşları ile birlikte çalışmayı taahhüt etmiş durumda. Yapamayacağımız şey ise müşterilerimiz için bu konuda zor hedefler koymaktır. Biz suları çamurlandırmak istemiyoruz, tümüyle şeffaf olmak istiyoruz.” diye de ekledi.

Kaynak:  Steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü