Rolls-Royce Dünyanın En Büyük Uçak Motorunun Yapımına Başlamıştır

13 Nisan 2021

Rolls-Royce, dünyanın en büyük uçak motoru özelliğine sahip  UltraFan®'ın yapımına başlamıştır. Söz konusu motorun önümüzdeki onlarca yıl boyunca sürdürülebilir havacılığın tanımını değiştireceği düşünülmektedir.

Birleşik Krallık’ın Derby kentindeki özel DemoWorks merkezinde ilk modül üzerindeki çalışmaların devam ettiği bildirilirken, 140 inç fan çapına sahip test motorunun yıl sonuna kadar tamamlanması beklendiği ifade edilmiştir.

Motorun hem dar gövdeli hem de geniş gövdeli uçaklara güç verebilme özelliği bulunurken, ilk nesil Trent motoruna kıyasla yakıt verimliliğinde yüzde 25 oranında iyileştirme sağlayabilen yeni bir UltraFan motor ailesinin de temelini oluşturduğu belirtilmiştir.

Rolls-Royce yetkilileri, havacılığın sürdürülebilirliği olduğunda performans iyileştirmenin önemine dikkat çekerken, bu doğrultuda geliştirilen gaz türbinlerinin, uzun mesafeli havacılığın bel kemiğini oluşturmaya devam ettiğini dile getirmiştir. UltraFan'ın yakıt verimliliğinin ise, kısa vadede geleneksel jet yakıtından muhtemelen daha masraflı ancak daha sürdürülebilir olan yakıtlara geçişi hızlandırıcı ve endüstri ekonomisini geliştirmeye yardımcı olacağı belirtilmiştir. Bu geçişe öncülük etmesi için de motorun ilk testinin, yüzde 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı ile yapılmasının planlandığı açıklanmıştır.

Kaynak: Stendustri
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü