Rus Alüminyum Üreticisi Rusal, Londra Metaller Borsası’nın Aldığı Kararın Ardından Gelecek Yıla Yönelik Satışlarının Toparlandığını Açıkladı

22 Kasım 2022

Rus alüminyum üreticisi Rusal Cumartesi günü (19/11/2022) yaptığı açıklamada, Londra Metal Borsası'nın (LMB), Rusya çıkışlı metallerin alım satımı ile birlikte borsa sisteminde depolanmasını yasaklamayan karar almasının ardından gelecek yıla yönelik satışlarının toparlandığını duyurdu.

Yerkürenin en eski aynı zamanda en büyük endüstriyel metal piyasası olan Londra Metaller Borsası, Ekim ayında (2022) konuyla ilgili bir tartışma raporu yayınlamış ve ardından 11 Kasım'da (2022), piyasanın önemli bir bölümü hala satın almayı planladığı için Rus metalini yasaklamama kararı aldığını açıklamıştı.

Rusal firması elektronik posta yoluyla yaptığı yorumda, "Rusal'ın ürettiği alüminyumları borsada tutma kararı her şeyden önce küresel müşteri tabanımızın çıkarına bir durumdur. LMB'nin kararından sonra gelecek yıl için geçerli ek sözleşmeli satışlar yakaladık ki sözkonusu satışlar başlangıçtaki öngörülerimizi aşmış durumda.” diye belirtti.

Firma, daha önce Reuters Haber Ajansı tarafından bir haber kaynağına dayalı raporu doğrulayarak, gelecek yıla yönelik satışlarının birincil alüminyum ile katma değerli alüminyum üretiminin %76'sını aştığını dile getirmişti.

Rusya’nın önemli bir alüminyum üreticisi ülke olmasının yanısıra, Rus firması Rusal da Çin dışında yerkürenin en büyük alüminyum üretici firmasıdır. Şubat ayında (2022) Rusya-Ukrayna krizinin başlamasının ardından Moskova'ya uygulanan yaptırımlar Rusal firmasını da Rusya üretimi alüminyumu da doğrudan hedef almamıştı.

ABD merkezli alüminyum üreticisi Alcoa ile diğer birkaç üretici firma, Rus metallerinin LMB'den çıkarılmasını açıkça istem etmişlerdi. Ancak konuya yakın kaynaklar Ekim ayında (2022) Reuters Haber Ajansı’na yaptıkları açıklamada hammadde alım satım firması Glencore'un gelecek yıl Rusal'dan alüminyum satın alacağı bilgisini iletmişlerdi.

Rusal, "Düşük karbonlu alüminyum istemi büyük ölçüde otomotiv sektörü tarafından yönlendiriliyorken yerküre çapında yeniden ilgi görüyoruz." diye ekledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü