Rusya’da Sıfır Kilometre Otomobil Satışları Nisan Ayında %78,5 Oranında Azaldı

11 Mayıs 2022

Rusya’daki yabancı yatırımcı firmaları temsil eden Avrupalı İş İnsanları Derneği (Association Of European Businesses) (AEB) tarafından 11 Mayıs Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Rusya’da sıfır kilometre otomobil satışları Nisan ayında yıllık bazda %78,5 oranında azaldı. Parça tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve son aylarda aşırı yükselen fiyatlar nedeniyle otomobil satışlarının son on aydır düzenli olarak azalmakta olduğu bildirildi.

Açıklanan verilere bakıldığında, Nisan ayında 32.706 adet yeni otomobil satıldığı ve bu satış rakamının geçen yılın Nisan ayı satışlarının ancak üçte birine karşılık geldiği görüldü.

AEB tarafından geçtiğimiz ay açıklanan bir araştırma raporunda, 2021 yılındaki %4,3’lük artışın ardından, Rusya’da sıfır kilometre otomobil satışlarının bu yılın sonu itibarıyla en az %50 oranında azalacağı öngörülmüştü.

Yerli bir marka olan ve AvtoVaz tarafından üretilen Lada otomobillerin Nisan ayında %78 oranında bir satış kaybına uğradığı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

2022 yılının ilk dört ayında sıfır kilometre binek ve hafif ticari araç satışları toplamda %43 oranında azalarak 293.846 adette kaldı.

Rusya’daki otomobil pazarı 2014 yılına gelinceye kadar, küresel çapta geleceği en parlak pazarlar arasında gösteriliyor ve birçok yabancı otomotiv firması için cazip bir üretim üssü olarak dikkat çekiyordu.

Ukrayna savaşının ardından başlayan Batı dünyasının yaptırımları devreye girmeden önce, yani geçtiğimiz yılın sonu itibarıyla Rusya’da 1,67 milyon adet otomobil satılmıştı. Rusya’nın 2000’li yılların başlarındaki otomobil satış ortalaması ise yıllık yaklaşık 3 milyon adet civarında idi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü