Rusya’ya Yaptırım Uygulaması, Zaten Sorunlu Durumdaki Kömür Piyasasını Daha Da Sıkıntıya Soktu

19 Temmuz 2022

Önemli bir Avustralyalı kömür üreticisine göre, Avrupa Birliği'nin Rusya'dan kömür dışalımına yönelik ufukta beliren yasağı, fosil yakıt fiyatlarının rekor kırmasına yol açabilecek sunum baskısını artıracak.

Whitehaven Coal adlı Avustralyalı kömür madenciliği firması Pazartesi günü (18/07/2022) yaptığı açıklamada, küresel sunum kısıtlamaları ile güçlü istemin Asya'nın gösterge ölçütü Newcastle termal kömürünün fiyatını Haziran ayına kadar olan üç aylık sürede ton başına 377 ABD Dolarlık rekora ittiğini belirtti. Firma, gelecek ay mali yıl sonuçlarını açıklarken kazançlarında 204,5 milyon Avustralya Doları’ndan 3 milyar Avustralya Doları’na (2 milyar ABD Doları) sıçrayan bir artış bildirmeyi bekliyor.

Sydney merkezli firma yaptığı açıklamada, Avrupa’nın önümüzdeki ay yürürlüğe girecek olan yasaklama uygulaması konusunda "yüksek kaliteli termal kömür sunumunu daha da sıkıntıya sokması bekleniyor.” yorumunda bulunurken “Termal kömür fiyatlarının 2022 ile 2023 yıllarını da kapsar biçimde desteklendiğini görmeye devam ediyoruz.” vurgusunu yaptı.

İçinde bulunduğumuz yılda Japonya ile birlikte diğer G7 ülkeleri de Rusya’dan alımlara en kısa sürede kısıtlama getirme sözü verdi. Sözkonusu durum, enerji düzeni genelinde sunumun kısıtlı olduğu en kirli fosil yakıt durumundaki kömüre tam da istem patlarken küresel piyasalar üzerinde baskı yaratıyor.

Whitehaven, Kuzeydoğu Asya'daki kömür tüketicileri yazdan önce stoklarını yenilemek için kömür kargoları ararken, Avrupa kıtası da içerisinde olmak üzere Avustralya kömür kargolarının genelde alıcısı olmayan yerlerden gelen siparişlerin kömür istemini artırdığını dile getirdi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü