Salgının Yavaşlaması, AB Karbon Piyasası Emisyonlarında Rekor Düşüşe Yol Açtı

08 Nisan 2021

Refinitiv'deki karbon analistleri tarafından incelenen resmi verilere göre, pandemi kısıtlamalarının ekonomik faaliyeti baskılaması ve uçuşları durdurması nedeniyle Avrupa karbon piyasası tarafından düzenlenen emisyonlar 2020'de %14,4 oranında düştü.
 
Avrupa Birliği'nin sera gazı üretiminin yaklaşık %45'i Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) tarafından düzenlenmektedir.
 
Refinitiv analistleri Avrupa Komisyonu verilerini yorumlayarak, ETS kapsamındaki emisyonların bir önceki yıla göre %14,4 düşüşle toplam 1,365 milyar ton CO2 eşdeğeri (CO2e) olduğu sonucuna ulaştı. Düşüş, ETS’nin 2005 yılında faaliyete geçmesinden bu yana yüzde olarak en büyük düşüş oldu.
 
Refinitiv analisti Ingvild Sorhus, "Emisyonlardaki önemli düşüş, geçen yıl küçülen ekonomik faaliyet ve yenilenebilir enerjilerin fosil ateşlemeli gücün yerini almasıyla birlikte salgından kaynaklanan serpintidir" ifadesinde bulundu.
 
Uluslararası seyahat kısıtlamasıyla, havacılık sektörü emisyonları %58,4 oranında düşüşle 25,8 milyon ton CO2e'ye geriledi. 2019'da havacılıktan sonra en fazla emisyon azalışı %17,1 düşüşle 632,8 milyon ton CO2e'ye ulaşan ısı ve enerji sektöründe kaydedildi. Veriler, santraller ve fabrikalar gibi program kapsamına giren emisyonların, bir önceki yıla göre %12,6 düşüşle toplam 1,339 milyar ton CO2e olduğunu gösterdi.
 
Avrupa Birliği'nin geçen yıl iklim hedeflerini sertleştirmeye karar vermesinden bu yana karbon fiyatları yükseliyor. Bu da izinlerin salınmasına yönelik talebi artırarak tahsisat fiyatlarının geçen ay 43,77 avro/ton ile rekor bir seviyeye ulaşmasına neden oldu.
 
Kaynak: reuters.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü