Slovak Boru Hattı Türkiye’ye Bağlanabilir ve Anlaşma ile Önemli Miktarda Doğal Gazın Slovakya Üzerinden Taşınabileceği Garanti Edilebilir

07 Kasım 2019

The Hospodarske Noviny Daily, Rus doğal gazının, yeni güzergah Middle East yolu ile Slovakya üzerinden akabileceğini, bunun da Türk Akımı ve Eastring Boru Hattı arasında bağlantıyı mümkün kılabileceğini bildirdi. Yeni boru hattı Middle East’in halen inşaatı devam etmekte, inşaat tamamlandıktan sonra söz konusu boru hattı, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan arasındaki mevcut altyapıyı birbirine bağlayacaktır.

Slovak gaz taşıyıcı Eustream’in başkanı Rastislav Nukoviç, Türk tarafı ile müzakerelerden sonra, belirli bir miktarda kapasitenin ayrılabileceğini söyledi. Nukoviç,  eğer doğal gazın bir kısmı, Ukrayna üzerindeki geleneksel güzergahından yeniden yönlendirilirse, bu, önemli miktarda gaz hala Slovakya üzerinden akacak manasına gelmektedir dedi.

Slovak gaz taşıyıcı Eustream, iş sırrı diyerek muhtemel gaz taşıyıcının ismini açıklamadı. Slovak Dış Politika Derneğinden Karel Hirman, ismi açıklanmayan gaz taşıyıcının büyük miktarda doğal gaz işinde ve ticaretinde uzun vadeli çıkarları olan bir ortak olması gerekir dedi ve bu kriterin Türk doğal gaz devi Botaş tarafından karşılanabileceğini söyledi. Botaş’ın yılda 1 milyar m3’lük  doğal gaz kapasitesini ayırabileceği ifade edildi.

Energieprevas.sk web sitesinden Jozef Badida, ülkedeki yeni gaz boru hatlarının ortağı olarak Eustream ve Slovakya için gerekli olduğundan dolayı Middle East’ten şirketlerle görüşüyorlar dedi. Badida, Slovak transit ağını kullanacak uluslararası projelere katılmanın bu nedenle önemli olduğunu söyledi. 

Kaynak: spectator web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü