Somo’nun Başkanına Göre Irak, 2027 Yılında Günde 7 Milyon Varillik Petrol Üretim Kapasitesi Hedefliyor

17 Kasım 2022

Irak devletine ait petrol pazarlama firması SOMO’nun (State Organization for Marketing of Oil-SOMO, Irak petrolünün pazarlanmasından sorumlu Irak devlet firmasıdır. Firmanın merkez ofisi başkent Bağdat’tadır. Ç.N.) başkanı Alaa Alyasri Çarşamba günü (16/11/2022) Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Irak'ın 2027 yılında petrol üretim kapasitesini günde yaklaşık 7 milyon varile çıkarmayı planladığını dile getirdi.

Irak'ın günümüzdeki ham petrol üretim kapasitesi günde 5 milyon varile yakın, ancak SOMO'ya göre Irak Ekim ayında (2022) günde 4.651 milyon varil ham petrol üretti ki sözkonusu rakam OPEC+ anlaşmasından kaynaklanan üretim kotasıyla uyumlu.

Alyasri, kapasite artışının BP ile PetroChina firmalarının ortak girişimi tarafından yönetilen Rumaila petrol sahası da içerisinde olmak üzere Irak’ta şu anda geliştirilmekte olan dev petrol sahalarından ve Lukoil'in West Qurna 2 petrol sahasından kaynaklandığını belirtti.

BP, Mayıs ayında (2022) Irak Petrol Bakanlığı ile Rumaila petrol sahasındaki üretimini günlük 1,7 milyon varillik doruk noktasına çıkarma konusunu görüşmüştü.  Ayrıca geçen yıl, Irak'ın o dönemdeki petrol bakanı İhsan Abdul Jabbar, Lukoil'in West Qurna 2 petrol sahasındaki üretimini 2027 yılında ikiye katlayarak günde 800.000 varile çıkarmayı planladığını açıklamıştı.

Alyasri ayrıca, şu an geliştirme aşamasında ya da erken üretim aşamasında olan ve umut verici çıktı potansiyeli gösteren yeşil alanların da olduğunu sözlerine ekledi.

Irak devlet haber ajansı, Irak devletine ait petrol pazarlama kuruluşu SOMO'nun başkanı Alaa Alyasri'nin Çarşamba günü (16/11/2022) yaptığı açıklamalarında, Irak Petrol Bakanlığı’nın petrol üretim oranlarını ve temel dışsatımı artırmak istediğini dile getirdiği haberini geçmişti.

Alyasri, "Sözkonusu üretim oranlarındaki artış, OPEC ile koordineli olarak ve petrol piyasasının gereksinimleri bağlamında alınan kararlar doğrultusunda gerçekleşecek." bilgisini iletti.
 
Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü