Sürücüsüz Araç Yazılım Sektöründe Yeni Gelişmeler

24 Mayıs 2019

Sürücüsüz araç teknolojileri için yazılım geliştiren ABD’li başlangıç firması Apex.AI’nin, geçmişte Volkswagen’in Çin faaliyetlerinden sorumlu yöneticilerinden ve Continental AG’nin de eski icra kurulu başkanlarından olan Karl Thomas Neumann’ı yönetim kurulu üyeliğine getirdiği öğrenildi.

Apex.AI firması sürücüsüz araç teknolojileri üzerinde uzun yıllar değişik firmalarda çalışarak deneyim kazanmış iki mühendis tarafından kurulmuş bulunuyor. Şirketin ana hedefi, kaynak kodu açık olan ve Amazon, Microsoft ve Intel gibi bazı önemli teknoloji firmaları tarafından da laboratuvar ortamlarında test amaçlı kullanılan Robot İşletim Sistemi’ni (ROS) geliştirerek, gelecekte tüm sürücüsüz araçlar tarafından kullanılabilecek seviyede güvenilir ve evrensel bir platform haline getirmek. Şirketin Avrupa pazarında da faaliyetlerini geliştirmek amacıyla Haziran ayında Almanya’nın Münih kentinde bir ofis açacağı öğrenildi.

Şirketin kurucularından Jan Becker yaptığı açıklamada Thomas Neumann’ın deneyimleri sayesinde özellikle Avrupalı otomobil üreticileri başta olmak üzere sektör oyuncuları ile daha yakın ve sağlıklı temas kurma olanağına kavuşacaklarını belirtti.

Yazılımın ilk versiyonunu yılsonuna kadar bitirmeyi ümit eden şirket yetkilileri, 2020 yılının ilk aylarında Alman muayene firması TÜV’den onay almak için başvuru yapmayı planladıklarını belirttiler. TÜV’den onay alınmasının ardından, sözkonusu yazılım dünya çapında tüm sürücüsüz araç imal eden fabrikalara pazarlanabilir hale gelecek.

Şirketin yazılımı fiyatlama modeli halen netleşmiş olmamakla beraber, yazılımın şirket üzerine lisanslandıktan sonra teknik destek hizmetlerinin ücretlendirilmesi modeli üzerinde durulduğu öğrenildi.

Apex.AI girişim firmasının, Airbus ve Toyota gibi büyük firmaların da katkısı ile, bugüne kadar  15,5 milyon dolar girişim sermayesi topladığı belirtiliyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü