Suudi Arabistan, OPEC+ İçerisinde Tek Başına Davranarak Milyon Varillik Üretim Kesintisine Gidecek

06 Haziran 2023

Suudi Arabistan, ham petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından 2023 yılı Temmuz ayında üretimini son birkaç yılın en düşük düzeyine çekerek, günde 1 milyon varile eşdeğer petrol arzı kesintisi yapacak.

OPEC+ koalisyonunun en önemli üye ülkesi durumundaki S. Arabistan’ın söz konusu girişimi; ham petrol üretimini kısma sözü vermeyen Rusya ile gelecek yıl için daha yüksek üretim kotası sözü vermiş olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne rağmen ortaya çıktı. Petrol fiyatları Pazartesi günü (05/06/2023) yükseldi.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, "petrol piyasalarına istikrar getirmek için ne gerekiyorsa yapacağım" açıklamasını yaptı.

Petrol fiyatları özellikle Çin'de olmak üzere durgun ekonomik görünümden darbe alırken, Suudi Arabistan’ın tek başına davranarak üretimi kısma girişimi, kesintilerin yükünü omuzlamak anlamına geliyor. 23 ülkeden oluşan OPEC+’nın diğer üye ülkeleri, ham petrol piyasasının bugünkü durumunu destekleme konusunda herhangi bir ek girişim önermezlerken, yürürlükteki üretim kesintilerini gelecek yılın sonuna kadar sürdürme sözü verdiler.

OPEC+’nın daha iki ay önceki yuvarlak masa toplantılarında kararlaştırılmış olan üretimi kısma kararının ardından, sürdürülebilir bir fiyat istikrarı sağlamada başarısız olunduğundan, Suudi Arabistan Krallığı ham petrol üretim kısıtlamasını ikiye katlayacak.

OPEC+, 2023 yılı Nisan ayı başlarında günlük yaklaşık 1,6 milyon varile eşdeğer sürpriz bir arz kesintisi kararı aldığını duyurmuştu, ancak o zamandan bu yana Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler 2023 yılı Mayıs ayında New York’ta %11 oranında gerilemiş olan petrol piyasası vadeli işlemler endeksi üzerinde baskı oluşturdu.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü