Tesla Almanya’daki Batarya Üretimini ABD’ye Kaydırmayı Planlıyor

15 Eylül 2022

Wall Street Journal gazetesinde 14 Eylül Çarşamba günü yer alan bir haberde, Tesla Inc.firmasının Almanya’da yapmayı planladığı elektrikli araç bataryası tesis yatırımını ABD’ye kaydırmayı planladığı iddia edildi.

Konuya yakın kaynaklara dayandırılan haberde, Tesla’nın, ABD’de yakın zaman önce çıkartılan bir yasa sayesinde vergi avantajlarından faydalanmak amacıyla Almanya’da kullanmayı planladığı batarya üretim teçhizatlarını ABD’de üretim yapmak üzere taşımayı gündeme getirdiği belirtildi.

Başkan Biden tarafından geçtiğimiz ay imzalanan Enflasyonla Mücadele Yasasına göre, elektrikli araç üreticilerinin, bataryaları yurtiçinden temin etmeleri durumunda, ekstra vergi avantajlarından faydalanmasına olasılık tanınıyor.

Söz konusu yasa, aynı zamanda satın alınan bir aracın bataryasının bazı tedarik koşullarını sağlaması durumunda o elektrikli aracı satın alan müşteriye de 7500 dolara varan bir vergi indirimine hak sağlayabiliyor.

Tesla hali hazırda elektrikli araçlar için artan piyasa talebini karşılamak amacıyla Berlin’deki ve Teksas’daki fabrikalarında üretimi arttırmak için çaba harcıyor.

Avrupa’da imalat sektörü, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim nedeniyle yükselen enerji fiyatlarından son derece olumsuz etkilenmiş bulunuyor. Söz konusu bu jeopolitik gerilim aynı zamanda batarya üretiminde kullanılan hammadde fiyatlarının da yükselmesine neden oldu.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü