Tesla’nın Çin’deki Ağustos Ayı Otomobil Satış Rakamı 44.264 Adet Oldu

08 Eylül 2021

Çin Binek Otomobil Üreticileri Birliği (CPCA) tarafından 8 Eylül Çarşamba günü yayınlanan verilerde, Ağustos ayında Tesla’nın Çin’deki fabrikasında üretilip satılan araç sayısının 44.264 adet olduğu ve bunun 31.379 adedinin ihraç edildiği açıklandı.

Temmuz ayında Tesla’nın Çin’de ürettiği araçlardan 8.621 adedi iç pazarda satılırken, bu rakamın Ağustos ayında 12.885 adede yükseldiği bildirildi. Tesla’nın her çeyreğin ilk ayındaki satış rakamlarının genelde diğer iki aya göre daha düşük gerçekleştiği belirtildi.

Model 3 Sedan ve Model Y SUV tipi iki ayrı modeli Şangay’daki fabrikada üretmekte olan Tesla firması, daha önce de Temmuz ayında toplam 32.968 adet, Haziran ayında ise 33.155 adet araç üretmişti.

Çin’deki üretim ve ticaret faaliyetleri gerek düzenleyici kurumlar gerekse kamuoyu tarafından her geçen gün daha da sıkı bir şekilde denetlemeye tabi tutulan ve yerel firmalarla olan rekabet yarışı da hızlanan Tesla firması, geçtiğimiz Temmuz ayında bir hamle yapmış ve ürettiği Model Y otomobilin, fiyatı daha hesaplı olan bir versiyonunu piyasaya sürmüştü. Ayrıca Model 3 sedan araçların da başlangıç fiyatlarını aşağıya çekmişti.

Öte yandan Tesla’nın rakiplerinden BYD’nin geçtiğimiz ay 60.858 adet araç sattığı, General Motors firmasının Çin’deki ortak girişim paydaşı olan SAIC Motors firmasının ise 43.783 adetlik bir satış rakamına ulaştığı bildirildi.

Çin’de Ağustos ayında satılan toplam binek otomobil sayısının yıllık bazda %14,7’lik bir düşüşle 1,5 milyon adette kaldığı da CPCA tarafından verilen bilgiler arasında yer aldı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü