Türkiye-Çin Konsorsiyumu Tarafından Yapılacak Ploiesti-Brasov Karayolu Anlaşması

18 Ekim 2019

Görevden alınan Ulaştırma Bakanı Razvan Cuc, Ploiesti-Brasov Karayolu sözleşmesinin hazır olduğunu açıkladı. Karayolu inşaatı, kamu-özel ortaklığında Türk-Çin konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilecektir.

Görevden alınan bakan, konsorsiyumun ve Romanya Değerlendirme ve Strateji Komisyonu'nun uzlaşmaya vardığını ve önümüzdeki hafta projenin başlaması için sözleşmeyi imzalayacaklarını söyledi. Cuc, yaptığı açıklamada projeyi “bir sonraki hükümete altın tepside sunuyoruz” dedi.

Ulusal Strateji ve Değerlendirme Komisyonu (CNSP), Ploiesti-Brasov otoyolunu kamu-özel ortaklığında inşa etmek için, Çin İletişim İnşaat Şirketi-Makyol İnşaat Sanayi Turizmin oluşturduğu konsorsiyum ile anlaşmaya vardı. Otoyol projesinin inşaatı tamamlandığında, Ploiesti'yi Brasov'a bağlayan otoyol, kamu-özel ortaklığında yapılan ve sürücülerin para ödemek zorunda kalacakları ilk yüksek hızlı yol olacaktır.
Cumhurbaşkanı Lohannis, Temmuz ayında gerçekleştirilen CSAT oturumunda, Ploiesti-Brasov otoyolunun ulusal çıkarların stratejik hedefi olarak ilan edileceğini söyledi.

Ploiesti-Brasov otoyolunun yapımı için açık artırma ihalesi geçen yıl ekim ayında başlatılmıştı. Geçtiğimiz yılın sonunda, eski Başbakan Viorica Dancila, Comarnic-Brasov otoyolunun bitirilmesi için son tarihin 2024 olduğunu söyledi. 

Kaynak : RomaniaJournal web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan : T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü