Türkiye'nin Su Ürünleri İhracatı 1 Milyar Doları Aştı

24 Ocak 2020

Türkiye'den 80 dış pazara ihraç edilen çiftlik balıklarından elde edilen gelirin geçen yıl 1 milyar doları aştığı bildirilmiştir. Daily Sabah gazetesinde yayınlanan bir rapora göre levrek, çipura, alabalık ve ton balığı ihracatları sırasıyla 296 milyon dolar, 255 milyon dolar, 104 milyon dolar ve 86 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ülkemizin su ürünleri ihracatının 2019 yılında bir önceki yıla göre %7 oranında artış kaydederek 1,02 milyar dolara ulaştığını bildirmiştir. Sinan Kızıltan ayrıca su ürünleri ihracatının % 60'ının AB ülkelerine yapıldığını ve Türkiye'nin Hollanda, İtalya, Rusya, Japonya ve Yunanistan pazarlarında önemli başarılar elde ettiğini belirtmiştir. Türkiye'nin 20 milyon dolarlık ihracatla Çin pazarına adım atacağını söyleyen yetkili düşüncelerini " Ton balığı ve Türk somonu (alabalık) ihracatı için Çin pazarına yoğunlaştığımızda, bu ülkeyi şimdilik bu bölgedeki tek pazar olan Japonya'nın yanına ekleyeceğiz.

Genel olarak 2020 yılında 1,1 milyar dolar değerinde deniz ürünleri ihraç etmeyi hedefliyoruz” şeklinde ifade etmiştir.

İhracat başarısına rağmen sektörün yurt içi üretim açısından istenen performansı elde edemediğini açıklayan aynı yetkili, kişi başına yıllık balıkçılık ürünleri tüketiminin AB ülkelerinde 22-23 kg iken Türkiye’de 5-6 kg olduğunu bildirmiştir.

Kaynak: fishfarmingexpert web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü