Ukrayna, Enerjide Kendi Kendine Yeterliliği Artırmak Amacıyla Ulusal Uranyum Sektörünü Büyütme Planları Olduğunu Duyurdu

07 Ocak 2022

Ukrayna yönetimi, ülke topraklarında uranyum üretimini artırma planını onayladı. Ukrayna Enerji Bakanı Herman Halushchenko, “Planın temel amacı, yerli nükleer enerjinin gereksinimlerini tam olarak karşılayabilme yolunda büyüme gösteren uranyum üretimi için uygun koşullar yaratmak, aynı zamanda Ukrayna'nın enerji bağımsızlığını artırmaktır.” açıklamasını yaptı.

Günümüzde Ukrayna, elektrik üretiminin %54’ünü nükleer enerjiden elde ediyor. Ülke topraklarında, tümü Rus tasarımı 15 işler durumda büyük nükleer reaktör var. Geçtiğimiz aylarda Ukrayna ülke yönetimi, ABD ile işbirliği içerisinde geliştirilecek yeni bir nükleer inşa programı açıkladı. Sözkonusu program en az beş tanesi inşa edilecek nükleer tesislerde ABD firması Westinghouse tarafından geliştirilmiş olan AP1000 reaktörünü kullanacak. Tümü, ilkinin Khmelnitsky'de inşa edileceği bugün varolan nükleer santral sahalarında yer alacak.

Ülkenin devlete ait uranyum madenciliği firması VostGOK, bir zamanlar yılda 830 tona kadar uranyum üretirken üretimi 2020 yılında ve geçen yıl gerilemişti. Dünya Nükleer Birliği'ne göre, yılda 830 tonluk uranyum üretimi Ukrayna'nın toplam uranyum gereksiniminin %30'unu karşılamaktaydı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı 2020 yılında Ukrayna'nın 186.000 tonluk geliştirilebilir uranyum kaynaklarına sahip olduğunu ve bunun 73.000 tonunun kg başına 80 ABD Doları’ndan daha düşük fiyatlarla geliştirilebilir olduğunu açıklamıştı.

Yeni uranyum planının ilk aşaması, Smolinskaya uranyum madeninin işletme süresini 2023 yılına, Ingulskaya uranyum madeninin işletme süresini 2028 yılına kadar uzatmak olacak. Planın ikinci aşaması ise 2023 yılından 2025 yılına kadar Novokonstantinovskoye ile Aprelskoye'de yeni madencilik projelerinin geliştirilmesi olurken, geliştirme sonrasında ise 2026 yılında projelerin işletmeye sokulması gerçekleştirilecek. (Novokonstantinovskoye'de 2011 yılında pilot üretim gerçekleştirilmişti, ne var ki proje o zaman tam üretime geçilebilecek kadar geliştirilemedi.)

Koşut olarak, ülkenin uranyum madenciliğinde büyümeyi desteklemek amacıyla Stepanoye Madencilik ve İşleme Kombinesi tesisleri de yenilenecek. Özellikle, uranyumu cevherden ayırma işlemini gerçekleştiren hidrometalürjik tesisler ile sülfürik asit tesislerinde iyileştirmeler yapılacak.

Ukrayna ülke yönetimi ayrıca nükleer sektördeki kendi kendine yeterliliği artırmak amacıyla, ülkenin zirkonyum dioksit üretimini yılda 320 tona çıkaracak. Zirkonyum, nükleer yakıt donanımlarının bileşiminde kullanılmakta. Yönetim, ülkenin reaktörlerinde kullanılmak üzere yakıt donanımlarının bileşiminde Ukrayna zirkonyumunun kullanılmasını sağlamaya çalışacak.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü